Magyarországon manapság az építőipar nagyon felhígult, a vállalkozók nagy része még mindig sok hozzá nem értő munkavállalóból áll, ezért nagyon meg kell szűrni milyen kivitelezővel működünk együtt. Egy felújítás vagy építkezés rengeteg stresszel és idegeskedéssel jár és – tévesen – azt hisszük, hogy elbírunk vele. Lehet sikerül, de érdemes is?

A generálkivitelező cégek rengeteg energiát fektetnek abba, hogy összehangolt munkájuk eredményeként kulcsrakész otthont kapjon a megrendelő. Mi az, amit a generálkivitelező vállal? Teljes körű építkezést, felújítást. Miként néz ki egy ilyen folyamat és miért jó, ha mindez nem az ügyfél vállát nyomja? Megmutatjuk érthetően, hogy mit jelent ez a gyakorlatban és miért jár jól.

 

Mit csinál egy generálkivitelező?

A generálkivitelező legfontosabb dolga, hogy biztosítsa és összefogja a különböző szakemberek munkáját. Tehát az a folyamat, amikor Ön keres villanyszerelőt, festőt vagy éppen asztalost, több órát telefonál, ajánlatot kér, majd idegeskedik a munka napján, hogy mindenki megjelenik-e a szerződésüknek megfelelően, megszűnik. Ez mind a generálkivitelező dolga. Ezzel egy olyan teher kerül le a válláról, ami minden felújítást koordináló tulajdonos rémálma. A megbízott generálkivitelező cégnek pedig a dolga, hogy Önt minden lépésről tájékoztassa.


Miért jár jól?

Elkerülheti azt a folyamatot, hogy Ön keres villanyszerelőt, festőt, gépészt, burkolót vagy éppen asztalost több órán át tartó telefonálással, hogy aztán árajánlatokat kérjen a különböző munkaműveletekre (egy-egy szakmára lehetőleg többet is, hiszen az ár sem utolsó szempont). Sok esetben a szakemberek személyesen is megakarják tekinteni az adott munkát mielőtt ajánlatot adnak. Nem kevés időt, energiát és alkalmazkodást vesz igénybe, hogy Ön minden szakmának biztosítsa a megtekintés lehetőségét. Amennyiben generálkivitelezőt bíz meg, ezt is elkerülheti. Arról nem beszélve, hogy a szakemberek kiválasztását követően az Ön saját munkanapján nem kell azon idegeskednie, hogy mindenki megjelenik-e a szerződésben foglalt időpontban, és napi ellenőrzés híján elvégzi-e megfelelő minőségben az adott munkát.

Ez mind a generálkivitelezőre hárul, mint ahogyan a különböző szakmák közötti összehangolt munkavégzés koordinálása is. Ezzel egy olyan teher kerül le az Ön válláról, ami minden tulajdonos rémálma. A megbízott generálkivitelező cégnek pedig az a dolga, hogy Önt minden lépésről tájékoztassa.

 

Ez így szakszerű, mindig is létezett ez a jellegű szolgáltatás?

Mondhatjuk, hogy igen, csak a köztudatban inkább fővállalkozóként tekintünk erre. A különbség, hogy ő csak egy-egy területért felel, míg a generálkivitelező a teljes projekt sikeréért. Tehát egy sokkal összetettebb feladatról beszélünk.

 

Cégek és magánszemélyek részére is létező szolgáltatásról beszélünk?

Igen! Egy generálkivitelezőnél nyugodtan jelentkezhetünk a már meglévő, vagy újonnan vásárolt ingatlanunk átalakítása miatt éppúgy, mint egy iroda felújítás végett. Mindkettő a maga nevében nagy feladat, és sok területet kell összefogni a siker érdekében. Mivel a generálkivitelezőt terheli mindennemű felelősség, és egy kézben futnak össze a szakmák, így elkerülhető, hogy azok egymásra mutogatva indokolják meg az esetlegesen nem megfelelő munkavégzést.

Lényeges szempont lehet az is, probléma esetén csak vele kell konfrontálódni, nem 6 különböző szakmával.

Mivel nagy általánosságban a generálkivitelezők kipróbált, összeszokott és megbízható szakember gárdával dolgoznak együtt, így sokkal hatékonyabb és probléma mentesebb a munkavégzés.

 

Milyen szakembereket tud nekem közvetíteni egy generálkivitelező?

Ez egy fontos kérdés és sokszor eltérő szolgáltatásokat nyújt egy generálkivitelező. Vannak cégek, akik kifejezetten irodák és üzlethelyiségekre vannak specializálódva, a nagyobb kapacitással rendelkezők pedig lakások felújításával is foglalkoznak. Amennyiben generálkivitelezőt keresünk, ha a honlapjukon az alábbi szolgáltatások nem találhatóak meg, minden bizonnyal egy kisebb kapacitással rendelkező céggel találkoztunk:

  • Burkolás
  • Festés / mázolás / tapétázás
  • Vakolás
  • Homlokzatfestés
  • Betonozás
  • Betonfestés
  • Villanyszerelés
  • Asztalosmunkák

 

Mennyibe kerül egy generálkivitelező?

Talán ez a legfontosabb, ami mindenkit foglalkoztat. Itt általában a teljes projekt költségének bizonyos százaléka kerül meghatározásra, mint díjazás. Ez természetesen sok minden befolyásolja, ehhez már érdemes konkrétan ajánlatot kérni generálkivitelezőtől.

 

GYIK

Mennyibe kerül egy generálkivitelező?

Az ára változó, általában a projekt teljes költségének megjelölt százaléka.

Milyen szolgáltatásokat nyújt a generálkivitelező?

A legfontosabb szolgáltatások, amelyekben segíthet nekünk egy ilyen cég: Irodák és lakások felújítása, burkolás, festés, villanyszerelés, asztalos munkát, vakolás.

Miben segít egy generálkivitelező?

A felújítási munkálatok és szakemberek összefogása a fő feladató a generálkivitelezőnek, ezzel a folyamatos egyeztetés terhét levéve a vállunkról.

 

Összefoglaló

Összességében tehát elmondható, hogy egy ilyen cég azt a terhet tudja levenni a vállunkról, hogy nekünk rengeteg órát kelljen foglalkoznunk az emberek koordinálásával és munkájuk ellenőrzésével. Ez egy nagyszabású projekt esetén rengeteg óra felszabadulását jelenti, a megtakarított időről nem is beszélve. Így a generálkivitelezés az, amiért érdemes kinyitni a pénztárcánk.

A Home Cartel Kft. is azok közé a generálkivitelezők közé tartozik, akik precíz, munkájukra igényes, megbízható szakemberekkel dolgozik együtt.

 

Dátum: 2020.12.28