VILLANYSZERELÉS: TEGYE RENDBE HÁLÓZATÁT IDŐBEN!

Építkezik, és szeretné biztonságban tudni az elektromos hálózatot? Felújít, és elengedhetetlen a villanyszerelés? Cégünk valamennyi villanyszerelői munkára tudja a megoldást.

HOGYAN ZAJLIK A VILLANYSZERELÉS FOLYAMATA?

Ahhoz, hogy a villanyszerelés sikeres legyen, szükséges egy jól kidolgozott terv, ami lépésről-lépesre végig vezet az adott munkafolyamaton. Vegyük sorba!

 

1. A villanyszerelés előkészületei

Mint minden építkezést vagy felújítási munkát célszerű megfelelő módon előkészíteni, ez alól természetesen a villanyszerelés sem kivétel. Más előkészületek szükségesek egy már meglévő elektromos hálózat felújításakor, mint egy teljesen új építésű ház villamoshálózatának telepítésekor.

Fontos, hogy milyen szerkezeti elemekkel dolgozunk majd a villanybekötés alatt.  Vegyük végig, hogy milyen elektromos eszközöket szeretnék használni az otthonunkban. Külső-belső felújítás, átalakítás során nem minden esetben szükséges tervet készíteni. Általában a régi vezetékeket akkor szükséges cserélni, ha nem rézzel, hanem alumíniummal építették ki.

2. A földelés

A földelés az egyik legfontosabb biztonsági intézkedés. Feladata az, hogy az általunk kézzel megérinthető fémburkolatú eszközök felületéről elvezesse az áramot a földbe. A földelés készítésekor egy fémből készült úgynevezett földelőszondát juttatunk a talajba, és majd a földelni kívánt eszközöket, tárgyakat fémesen csatlakoztatjuk ehhez.

3. Megfelelő vezetéktípusok a villanybekötés során

Villanyszerelés során többféle vezetéktípussal is találkozhatunk. A mai korszerű villamosvezetékek egy úgynevezett belső érből és az ezt körülfogó külső szigetelésből állnak, melyek lehetnek többrétegűek is. Minden egyes villamosvezetékre külön szabály érvényes.

4. Villanyszerelés nedves helyiségekben

Minden olyan helység, ahol a páratartalom meghaladja a 75 százalékot, és fennáll a veszélye a páralecsapódásnak, nedves helyiségnek minősül. Egy hétköznapi lakóházban ezek a fürdőszoba, illetve a mellékhelyiség. Villamosberendezések elhelyezését tekintve négy zónára osztják fel a fürdőszobát, amelyekbe érintésvédelmi szempontokból különböző villamoseszközöket, berendezéseket helyezhetünk el. Biztonsági szempontból fontos, hogy a fürdőszoba villamoshálózatának tervezésekor ne feledkezzünk meg az áram-védőkapcsolóról, ismertebb nevén a Fí reléről.

5. Lámpatestek bekötése

Az otthonunk egyik leggyakrabban használt elektromos eszközei a világítótestek. Több szempontból is fontos, hogy jól megtervezett rendszert alakítsunk ki, ugyanis egy jól kialakított belső környezetet is el lehet rontani rosszul kivitelezett világítással. Ugyanakkor egy jó rendszer segítségével javíthatunk is az otthonunk belső adottságain. Fontos, hogy a villanyszerelés tervezési fázisában ne csak az esztétikum vezessen minket, hanem a praktikum is fontos tényező legyen.

 

Ha fontos, hogy a villanyszerelés biztos kezekben legyen, akkor generálkivitelező csapatunkra rábízhatja ezt a feladatot.

Telefon: +3620 492 1210 Email: iroda.homecartel@gmail.com

 

Gipszkarton álmennyezetbe szerelt energiatakarékos led csíkok és spot lámpatestek: