VAKOLÁS: NÉPSZERŰTLEN, DE LÁTVÁNYOS MUNKA

A vakolás méltatlanul az egyik legkevésbé népszerű feladat az építkezés során, jellemzően nehéz rá megbízható kőművest találni. Külső vakolás vagy éppen szellőző vakolás? Az Iroda-Belső Építész Kft. a megfelelő szakembereket mozgósítja.

 

HOGYAN ZAJLIK A VAKOLÁS?

A vakolás jellemzően a kőműves feladata, aki 1,5-2 centiméter vastagon viszi fel a vakoló anyagot a falazott felületre több rétegben. Az elsőt durva alapvakolatnak hívjuk, a másodikat pedig simítóvakolatnak. A munkálatok közé tartozik a homlokzati színes vakolatok felvitele is. Ehhez vagy helyben kevert, vagy zsákos vakolóhabarcsot szoktak használni.

VEGYÜK SORRA A VAKOLÁS FOLYAMATÁT:

  • A fal állapotának felmérése: vakolni csakis előkészített és száraz falra szabad.
  • Megfelelő technika kiválasztása a fal függvényében.
  • A szoba védelme a fröccsenő habarcstól és vakolattól – lakás védőfóliázása, konnektorok, aljzatok és szerelvények védelme.
  • Előfröcskölés, ami a falon található port leköti és egyenletesebbé válik tőle a falazat nedvszívó képessége.
  • Vezetősávok előkészítése: kétméterenként habarcsból függőleges sávok készítése, melyek között egy alumíniumcső vagy léc segítségével lehet majd a habarcsot teríteni.
  • A cső vagy léc segítségével a sávok közé felcsapott anyag, alulról felfelé történő simítása.
  • Hézagok, egyenetlenségek javítása habarcs használatával és a kőműveskanál segítségével.
  • Befejezőréteg és a simítóvakolatot felvitele.

 

A külső vakolástól a szellőző vakolásig

Belső vakolás: Általánosságban belső vakolásnál elterjedt a gipszes vakolat készítése, melynek előnye a cementvakolattal szemben, hogy könnyebben bedolgozható, simábbra lehet húzni vele a felületet.

Külső vakolás: Itt javasolt a cementvakolat alkalmazása. Manapság kevésbé kérik a külső vakolást a szigetelések miatt. Inkább műemlékvédelmi épületeknél szoktuk alkalmazni.

Lábazati vakolás: A talajszigetelés miatt a lábazati vakolatból a meszet általában helyettesíteni szokták más adalékanyagokkal. Így erősebb összetétele miatt ellenállóbb a talajvíz és egyéb külső hatások ellen.

Szárítóvakolat: Érdemes a nedves falakat olyan szellőző tulajdonsággal bíró vakolattal felújítani, melyen keresztül elpárolog a kisebb mennyiségű falnedvesség. A szárítóvakolat feladata a régi nedves épületek talajvíz, só- és vízterhelés elleni védelme. Repedések, rések ellen kiválóan alkalmazható, jó tapadókészségének köszönhetően. A jól száradó és szellőző vakolat körülbelül egy hónap után festhető át.

 

Manapság a kézi vakolás mellett elterjedt a gépi vakolás, mely nagy precizitást és szaktudást igényel, de hatékony megoldás nagy felületeknél, ipari mennyiségeknél. Mi is előszeretettel alkalmazzuk utóbbiaknál.

 

Egy megbízható generálkivitelező számára a vakolás nem egy kényelmetlen feladat, hanem kihívás, amire szívesen vállalkozik. Keressen fel, beszéljük át mi a pontos feladat, mi rövid határidővel vágunk bele a munkába!

Telefon: +3620 492 1210 Email: iroda.homecartel@gmail.com