HOMLOKZATFESTÉS: HA VALÓBAN SZÁMÍT A KÜLSŐ

A homlokzatfestés célja a falfelület díszítése, de ennél talán még fontosabb annak védelme is. Hiszen minden esetben segít megőrizni az épület állagát, és növeli annak értékét. Éppen ezért fontos, hogy a kivitelezés során megfelelő anyagot és megfelelő technológiát válasszunk. Csak így biztosítható az állagmegóvás.

 

A homlokzatfestés nem csak esztétikai kérdés

Egy épület funkcionalitása nagyban meghatározza annak esztétikai kinézetét. Az épület megjelenésével óriási hatást tud gyakorolni az emberre, és képes befolyásolni hangulatunkat akár pozitív, akár negatív irányba. A jól kivitelezett homlokzatfestés sokat számít az állagmegőrzés szempontjából is.

Szennyezett levegőjű városok esetében a homlokzatfestésnek kiemelten fontos szerep jut. A fűtés és a járművek által kibocsátott savas szennyeződések képesek gyorsan elpusztítani a vakolatban lévő mészkristályokat, melynek következtében az porladni, mállani kezd. A falak nedvesedése is komoly problémát jelent. A megfelelő vakolat alkalmazásával nemcsak a falazat szellőzése, de a káros anyagok által okozott folyamatok is orvosolhatóvá válnak.

HOGYAN ZAJLIK A HOMLOKZATFESTÉS?

Homlokzatfestés során a festéket az épületek külső felületére hengerrel vagy gépi fújással visszük fel. A felület lehet kőpor, vakolat, szendvicspanel, faszerkezet, lemezburkolat – nekünk tulajdonképpen mindegy, mert valamennyivel megbirkózunk. A festéket az alapján választjuk meg, hogy az adott felületet mennyire veszik igénybe a külső hatások.

A piacon kapható legtöbb homlokzati színező nyers betonra vagy hagyományos vakolatalapra éppúgy felvihető önálló felületképzőként. Ezek az anyagok régi és új épületek külső és belső falazatainak díszítésére is alkalmasak, illetve hőszigetelő rendszerek színezésére is. Műemlékvédelmi épületek esetében pedig fokozott körültekintéssel járunk el, hiszen ezek kiemelten érzékeny felületek, ezért a homlokzatfestés itt különös óvatossággal zajlik.

Talán az eddigiekből is látszik: a homlokzatfestés szakembert igényel, aki ismeri a megfelelő alapanyagokat, technikákat, aki minden szempontot figyelembe vesz a munkálatok során. Az Iroda-Belső Építész Kft. csapata ilyen, keressen bennünket bizalommal!

Telefon: +3620 492 1210 Email: iroda.homecartel@gmail.com

Vízbázisú vagy latex festéket válasszak homlokzatfestéshez?

Két alapvető festési lehetőség létezik az otthonok számára: vízbázisú és latex alapú. A latex szappannal és vízzel tisztítható, gyorsan szárad és nincs erős szaga. Jobban ellenáll a repedéseknek Ha ezt az utat választod, használj minőségi latex festékeket 100% akrilgyantával.

A vízbázisú festékeket a professzionális festők jobban szeretik, mert tartósabb és foltállóbb. Ezenkívül nagyon finoman folyik, és kevesebb ecsetnyommal szárad. Hátránya, hogy erős szaga van. Az erős oldószer szag mellett ráadásul lassabban szárad.

Mennyibe kerül a homlokzatfestés?

A homlokzatfestés során kettő jelentős költséggel kell számolni.

Festék: A festék ára igen széles skálán mozog Magyarországon, ráadásul a 2022-es infláció ezt a területet sem kímélte. Legfőképp saját igényeink határozzák meg, hogy mennyit fogunk költeni festékre. Ne feledd, általában a drágább termék jobb minőséget is fog számodra biztosítani, nem biztos, hogy ezen érdemes azt a pár ezer forintot megspórolnod.

Szakember: A homlokzatfesték felvitelét feltétlen szakember segítségével javasoljuk, mivel egy elhibázott stratégia rengeteg extra munkát jelenthet számunkra. Érdemes a munkát egy generálkivitelezőre bízni!

homlokzatfestés árak

Hogyan válaszd ki a legjobb homlokzatfesték színt?

A legjobb, ha inspirálódsz ezzel kapcsolatosan például a pinteresten. A színválasztást során vegyük figyelembe a tető, ablakok és az ereszcsatornák színeit is.

Tippjeink a tökéletes homlokzatfesték szín megtaláláshoz

Keress olyan árnyalatokat, amelyek a környezeetedben természetesen előfordulnak.

Kerüld a túl csillogó árnyalatokat.

A nagy felületeken a színek általában világosabbnak tűnnek, mint egy kis felületen.

Ugyanabból a színtartományból választhatunk kiegészítő színeket. Az azonos tartományból származó árnyalatok mindig nagyon stílusosak és harmonikusak lesznek. Ha bátrabbak vagyunk bátran bevállalhatunk sötétebb színeket is.

Színes árnyalatok

A színek 8 alapcsoportra oszthatók, a fehér árnyalatoktól a sárgán, barnán, piroson át egészen a semleges árnyalatok speciális csoportjáig.

A ház formája

Ha otthonod felépítése a hagyományos vonalak mentén halad, akkor a hagyományos színséma is alkalmazható az ízléses megjelenés érdekében. Ha a házad viszont egy fancy stílust kapott építészetileg, akkor szabadon kísérletezhet olyan árnyalatokkal, amelyek kissé elüt az átlagtól.

A homlokzat színe attól függ, hogy milyen stílust szeretnél otthonában is megjeleníteni.

homlokzatfesték színek

Homlokzatfestés kedvező áron szakemberek segítségével

Ahogy láthatod a homlokzatfestés nem egy egyszerű művelet, számos tényező befolyásolja a sikeres végeredményt.

  • Tudnod kell a technikáját
  • Megfelelő eszközök kellene hozzá
  • Jelentős előkészületekkel jár, amely közül, ha egy is kimarad rengeteg munka kerülhet feleslegesen a nyakunkba
  • A kreatív, egységes és trendi kialakítás szintén egy nehéz döntés

Pont ezért bízd szakemberre ezt a munkát! A belsoepites.hu nem csak a homlokzatfestésben, de a tervezésben is segít!

Iroda-Belső Építész Kft.

Vezetőség: Jankovics Norbert, Fodor Krisztina

+3620 492 1210

Székhely: 2724 Újlengyel, Petőfi Sándor utca 48.

Telephely és iroda: 8000 Székesfehérvár, Sereg u. 3. - 5.

    Megismertem az Adatkezelési tájékoztatót, és hozzájárulok, hogy a most megadott személyes adataimat az abban meghatározott céllal és módon használják fel.