BELTÉRI FALFESTÉS, AVAGY A FESTÉS ÉS MÁZOLÁS FONTOSSÁGA

A lakás- vagy irodafelújítás egyik záró munkafolyamata a beltéri festés, amit mindig nagy izgalom és várakozás előz meg. Legyen szó akár egy egyszerű szobafestésről, egy szimpla tisztasági festésről, vagy egy komplett üzlethelyiség, esetleg lakás átfestéséről, mindig a legszebb kivitelezésre kell törekedni

MI TÖRTÉNIK A BELTÉRI FALFESTÉS SORÁN?

Szakembereinkkel helyszíni felmérést követően a munkálatokat az alapoktól kezdve készítjük el. A lekapart régi felületet előkezeljük mélyalapozóval, és a port lekötve a mélyebb felületeket vakoljuk. Ezt követően a glettelést szükség szerint egy, kettő, esetleg három rétegben készítjük el. A glettelt felületet csiszoljuk, portalanítjuk, és újra mélyalapozzuk, hogy a festék jól tapadjon a glettelt felületen. A festék kiválasztásakor alkalmazkodni kell a környezethez, át kell gondolni, milyen funkciót tölt be a helyiség.

 

BELTÉRI FESTÉS: VEGYÜK ÁT LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE!

 

1. lépés: Beltéri festés előtt célszerű kiüríteni a helyiséget

A későbbi munkálatok – beleértve az utólagos takarítást is – megkönnyítése érdekében célszerű a kisebb és közepes, könnyen mozdítható tárgyakat kipakolni a festeni tervezett helyiségből. A nagyobb bútorokat betolhatjuk a szoba közepére, és mindenképp takarjuk le őket – akár több réteg – fóliával, hogy megvédjük a portól és festékpöttyöktől. Hasonlóan érdemes védeni a padlót, mert takarításkor komolyan meggyűlhet a bajunk az odaszáradt falfestékkel.

2. lépés: Előtakarítás

Festés előtt ildomos portalanítani, eltávolítani a pókhálókat és egyéb szennyeződéseket. Egy szivaccsal, rongydarabbal vagy egy puha kefével végig kell törölgetnünk a plafont és a falakat, lehetőleg fentről lefelé haladva.

3. lépés: Javítsuk ki a fal hibáit, repedéseit, egyenetlenségeit

Az apró repedések, karcolások és lyukak javításához megfelelő segédeszközöket vehetünk a szaküzletekben. Többek között pontosan erre a célra gyártott, készen kikevert javítótapasszal is javíthatunk, vagy egy egyszerű glettanyagot is használhatunk erre a célra, melyet glettvas segítségével vihetünk fel a falra. Ha szükséges, kezeljük a felületet gombásodás elleni szerrel.

4. lépés: Távolítsunk el mindent a falról

Lényegében minden mozdítható elemet – így villanykapcsolót, csillárt, rögzített képeket – érdemes eltávolítani a festeni kívánt falakról. Amit túlzottan bonyolult leszerelni, azt festékszalaggal ragasszuk körbe.

5. lépés: Ragasszunk le minden szegélyt

A festés utáni nagytakarítás egyik kellemetlen feladatai közé tartozik a szegélyek és nyílászáró-keretek megtisztítása. Pontosan ezért ne sajnáljunk időt fordítani erre a munkafolyamatra, és inkább ragasszuk le ezeket festékszalaggal. Aprólékos, sok türelmet igénylő munka, de utólag nem fogjuk megbánni.

6. lépés: Csiszolás

Ha a faljavító tapasz vagy glett megszáradt, csiszológép vagy csiszolópapír segítségével dolgozzuk teljesen simára a felületet. Ügyeljünk az alapos munkára, hiszen ahol egyenetlenség marad, azt a falfesték ki fogja emelni. A csiszolás után ne felejtsük el újra portalanítani a falakat.

7. lépés: Kezdjük a sarkokkal

Végre elérkeztünk a várva várt falfestéshez. Mielőtt ecsetet ragadnánk, olvassuk el a festékdobozon található utasítást, és szükség esetén hígítsuk vízzel az alapanyagunkat. Mielőtt nekilátunk a jól látható felületeknek, egy félreeső ponton végezzünk próbafestést, hogy valóban olyan színt ad-e vissza a festék a falon, amit elképzeltünk. Ezután haladjunk fokozatosan: először a sarkok és az ajtók, ablakok keretei mentén vigyük fel a színt. Itt még ecsettel célszerű dolgozni.

8. lépés: Jöhetnek a falak

Ha megvagyunk a szűk és nagy precízséget igénylő részekkel, az ecsetet festőhengerre cserélhetjük, mellyel nagyobb felületet tudunk gyorsabban befedni. Ügyeljünk arra, hogy egyenletesen osszuk el a festéket a hengeren, ebben segítségünkre lehet egy festőtálca rácsos része. Először a mennyezetet festjük, majd a falakat. Lehetőség szerint kezdjük az egyik sarokban egy 60-70 cm széles, képzeletbeli négyzetben, vagy V alakban. Utána, anélkül, hogy a hengert felemelnénk, függőleges vonalakat festünk, sűrűn egymás mellé, amivel eltakarjuk a V betűket. Ezzel biztosítjuk az egyenletes takarást. Jó ötlet egyszerre megfesteni egy egész falat, ugyanis néha a festék színéből adódóan megtörténhet, hogy foltok jelenek meg száradás után. Ha új réteget szükséges felvinni, fontos, hogy várjuk meg az első festés teljes száradását – ebben sokat segíthet egy melegebb, szárazabb helyiség és a szellőztetés. Fontos, hogy ne legyen párás, nedves a levegő.

9. lépés: Végső takarítás

Ezt követően egy kevésbé közkedvelt, de annál látványosabb munkafolyamat következik: a takarítás. Alapvetően haladjunk fentről lefelé, a nagy port óvatosan távolítsuk el, majd jöhetnek a takarófóliák, az itt-ott megszáradt festékcseppek, ajtó- és ablaktáblák, végül pedig egy jó alapos felmosás.

10. lépés: Mindent vissza

A falfestés utolsó része, mikor az egyes elemek és berendezési tárgyak visszakerülnek a helyükre, új arculatot adva ezzel az adott helyiségnek. A szobafestés tehát több mint egyszerű felújítás. Új “köntösbe” öltözteti lakásunkat.

 

BELTÉRI FALFESTÉS - FESTÉS ELŐKÉSZÍTETT FALFELÜLETEN

Ha a falfelület előkészítése már megtörtént, akkor a következő műveletekre van szükségünk. Fontos , hogy a festés megkezdése előtt alaposan letakarjuk a felületeket takarófóliával, legyen szó parkettáról vagy járólapról. Ezt a műveletet kiválthatjuk akkor, ha közvetlen festés után felmossuk a festékcseppeket. Célszerű a festés megkezdése előtt a burkolatot benedvesíteni, így nem szárad rá olyan hamar az elcseppent festék. Ha fehér falakat szeretnénk, akkor különösen nincs másra szükségünk, mint egy jó minőségű festékre, egy ecsetre, teddy hengerre és egy festéklehúzó rácsra. A festéket minimális hígítás után két-három rétegben hordjuk fel a már említett szerszámok segítségével. Kész is van a szobafestés. Nagyobb felületek esetén, ha ipari létesítményekről beszélünk, manapság elterjedt a gépi falfújással történő festés. Hasonlóképpen kell eljárni, a felületeket itt is elő kell készíteni, alaposan letakarni mindent, és jöhet a gépi falfújás. Általában ezt a módszert fehér, vagy nagyon világos színválasztás esetén alkalmazzák. Száradás után leszedjük a takarófóliákat, és nincs más dolgunk, mint élvezni lakásunk friss, tiszta illatát. Ha egy kis változatosságot szeretne csempészni otthonába, megteheti, hogy egy vagy több falat színesre fest. Színezőpasztával a halvány, avagy pasztell színeket mi magunk is kikeverhetjük, ha vásárolunk a festékhez való színezőpasztát. A megengedett korlátig színezhetjük, általában ezt feltüntetik a festék leírásában. Élénkebb színek kiválasztásához alkalmazhatunk színkártyát, ezek megtalálhatóak a festékboltokban, és szinte bármilyen színt ki tudnak keverni kérésünkre. Számítsunk rá, hogy ez egy drágább megoldás, mint ha magunk kevernénk ki a kívánt színt, de élénk árnyalat esetén ezt bízzuk szakemberre. Ha fehér festékből magunk akarunk egy élénk verziót keverni, az a falfelületen könnyen foltossá válhat. Sötét, élénk színeknél a szobafestés előtt mindenképpen szükséges a mélyalapozás, hogy ha arra felvisszük a kiválasztott festéket, valóban azt a színt kapjuk, amit szeretnénk.

 

További szakmai kérdés esetén keressen minket:

Telefon: +3620 492 1210 Email: iroda.homecartel@gmail.com