GLETTELÉS: HOGY A FESTÉS RUTINMUNKA LEGYEN

Mi a különbség a kézi és a gépi glettelés között? Miként zajlik a glettelés folyamata? Hogyan alakulnak a manuális és a gépi glettelés árak? Íme, a válaszok!

 

MANUÁLIS GELLETÉS VS. GÉPI GLETTELÉS

A glettelés folyamán kétféle módszert különböztetünk meg. Végezhető manuálisan spaklival, illetve géppel is: ez nem más, mint a gépi glettelés. A munkát lehet gipsszel, vagy valamilyen más, speciális anyaggal végezni, melyet egy-három milliméter vastagságban, több rétegben hordunk fel a falra az egyenetlenségek elfedése céljából, majd a rétegeket tükörsimára csiszoljuk. Később erre a rétegre kerül a festés. Hol ajánlott a kézi glettelés? Ahol kisebb  és nagyon tagolt felületeket kell elkészíteni.

 

MIT TARTALMAZ A GÉPI GLETTELÉS?

A glettszórás munkafolyamatát az építőiparban felhasználható legjobb minőségű és legnagyobb teljesítményű gépekkel végezzük. A gépi glettet nagyobb felületeknél érdemes használni, hiszen gépekkel gyorsabb és hatékonyabb a munkavégzés. Ráadásul a glettelés ára is kedvezőbben alakul, ha ezt az utat választjuk. A glettanyag felhordását megelőzően takarófóliával megvédjük a nyílászárókat, bútorokat, majd a glett száradását követően visszacsiszoljuk a felületeket. Végül takarítással előkészítjük a terepet a festésnek.

ÍGY ZAJLIK A GLETTELÉS FOLYAMATA

1.Beszerzés

Először is a munkálatokhoz be kell szerezni a szükséges eszközöket illetve a glettanyagot, de ilyen például a takarófólia is, ami azt a célt szolgálja, hogy megóvjuk a felületeket, értékeket a portól, piszoktól, illetve magától a glettanyagtól.

2.Tisztítás

Mielőtt bármibe is kezdenénk, fontos hogy a falak  felülete por és kosz mentes legyen. Ha régi felületről van szó előfordulhat, hogy falkaparást is kell végezni.

3.Keverés

Munkavégzéshez vagy zsákos, vagy vödrös glettanyagot használunk. (Utóbbi egyre elterjedtebb). A zsákos anyagot vízzel vegyítjük, majd kézzel, vagy alacsony fordulatszámú keverőgéppel vajszerű, krémes állagúra keverjük. Fontos, hogy egyáltalán ne maradjanak benne csomók, mert kizárólag ilyen állapotában lehet a vegyülettel jó minőségű munkát végezni. A vödrös glettanyag készre van keverve, de ha nagyon sűrű előfordulhat, hogy hígítást igényel.

4.Felületjavítás

A glett száradási ideje körülbelül 70 perc, ezért ennyi idő alatt kell a kikevert anyagot a felületre felvinni. A repedésekre, résekre, gipszkarton összeeresztésekre és egyéb toldásokhoz bandázsszalagot használunk, a pozitív-és negatív sarkokra pedig speciális élvédőt (Aqua board). Amikor végeztünk, alaposan szemügyre vesszük, hogy mindenhol egyenletes-e a felület, majd hagyjuk megszáradni, ez minimum 24 órát jelent.

5.Csiszolás

A száradást a felület csiszolása követi, amihez elengedhetetlen egy csiszolóvászon, egy kézi csiszoló vagy falcsiszoló zsiráf. A procedúra során rengeteg por keletkezik, hogy ezt elkerüljük  nagy teljesítményű ipari porszívót használunk.

 

A glettelés nagy odafigyelést és türelmet igényel, az Iroda-Belső Építész Kft-re mindkettő jellemző. Keressen bennünket bizalommal!

Telefon: +3620 492 1210 Email: iroda.homecartel@gmail.com