A falazóhabarcs beszerzése két módon lehetséges: egyrészt már előre elkészítve kapható zsákokban, de ha úgy döntünk, akár saját magunk is összeállíthatjuk. Az optimális keveréshez szükségesek különböző eszközök, helyes keverési arányok, és alapanyagok. A cél az, hogy a falazóhabarcs homogén legyen és jól tapadjon.

Ha az egyszerűséget preferáljuk, akkor a zsákos falazóhabarcs ideális választás lehet, mivel már előre kiszámolt keverési arányokkal rendelkezik. Azonban, ha valaki szeret kísérletezni vagy speciális igényeknek szeretne megfelelni, akkor érdemes elgondolkodnia a falazóhabarcs saját keverésén is.

A falazóhabarcs előkészítése

A falazóhabarcs elkészítése során fontos a gondos munka. A mészhidrátot a cementhez adjuk, majd fokozatosan keverjük hozzá a homokot, ügyelve arra, hogy a keverék homogén maradjon. A jó falazóhabarcs olyan kell legyen, hogy a kőműveskanálon megáll, de könnyen felvigyék a falra. A víz mennyiségének pontos adagolására különösen ügyeljünk, mert túlzott víz hozzáadása a meszet a felületre emeli, ami nem kívánt eredményhez vezethet.

Az alapanyagokon kívül fontos az eszközök megfelelő használata is. A falazóhabarcs elkészítéséhez nagy vödörre, lapátra, habarcskeverőre, és víz kiöntésére is szükség lesz. Ezenkívül a kőműveskanál, glettvas vagy simítóvas is elengedhetetlenek a folyamat során.

A falazóhabarcs keverési aránya

A falazóhabarcs keverési aránya az építkezéstől függően változhat, de általában 1 egység mészhidrát mellé 3 egység homok, 1/3 egység cement, és másfél egység víz szükséges. Azonban a vízmennyiség alkalmazkodhat az alapanyagokhoz és az elkészítendő falazóhabarcs kívánt tulajdonságaihoz.

A falazóhabarcsnak meg kell felelnie bizonyos követelményeknek, különösen akkor, ha kéményhez használjuk. Fontos a nyomószilárdság, amelyet a Hf jelzés és a sorszám mutat meg. Nagyobb nyomószilárdságú falazóhabarcsot válasszunk, ha komolyabb statikai igényeknek kell megfelelnie.

Falazóhabarcs vs. vakolóhabarcs

Egy másik fontos megkülönböztetés a falazóhabarcs és a vakolóhabarcs között van. A vakolóhabarcs finomabb homokot tartalmaz, míg a falazóhabarcs cementesebb és keményebb. Azok, akik mélyebben szeretnék megérteni a különbségeket, érdemes tanulmányozni a falazóhabarcs teljesítményjellemzőit, amelyek részletes információkat nyújtanak a termékekkel kapcsolatban.

Végül, ha hőálló falazóhabarcsot keresünk, győződjünk meg róla, hogy megfelel a tűzállósági követelményeknek, de vegyük figyelembe, hogy a kötési ideje és alkalmazása azonos lehet a hagyományos falazóhabarccsal.

Hasznos linkek:

Teljeskörű lakásfelújítás

Betonfestés

Hideg- és melegburkolás