Sokszor kapjuk meg a kérdést, hogy egy frissen épült ingatlant szeretnének megvásárolni, de felmerült bennük az állapotfelmérés szükségessége. Nagy kérdőjelek vannak az emberben ilyenkor, hogy érdemes-e az új ház ára mellett még felmérést is végezni. Hiszen ezért veszünk új házat, hogy az ilyen költségeket megspóroljuk. Nos, ennél azért árnyaltabb a helyzet.

Az ingatlanok állapotfelmérése még sokan nem gondolnak, pedig ugyanolyan hasznos, mint egy használtautó ellenőrzése vásárlás előtt. Ott is szakember segítségére bízzuk magunkat, hiszen nem ismerhetjük az adott terület minden fortéját. Rengeteg buktatója lehet egy ingatlannak, amelyet laikus szemeink nem feltétlen vesznek észre, hiszen a szép vakolat eltakarja őket.

Különösen igaz ez egy új ház vásárlásánál, ahol minden friss és tökéletes. Legalábbis elméletben.

új ház állapotfelmérés

Sokszor csak a vakolat szép

Utóbbi időben a költségcsökkenés miatt tucat házak jönnek létre, amelyek ugyanúgy néznek ki, kívül és belül egyaránt. A vállalkozó ezzel sokat spórol, hiszen a különböző anyagokat nagy mennyiségben tudta megvásárolni. Viszont nem feltétlen a legjobb minőségű terméket választják ilyenkor vagy éppen az utolsó adagokat úgy használják fel, hogy biztos elég legyen minden házra.

Természetesen általánosítani nem szeretnénk és bízunk benne, hogy a vállalkozó kollégák az elvárt tisztességgel állnak hozzá a munkához, viszont tény, hogy felméréseink során az újépítésű házaknál is több olyan hibát tapasztaltunk, amely a nem megfelelő kivitelezésnek köszönhető.

Ingatlan állapotfelmérés

Burkolat hibák, hibás hálózatok és ez még csak a kezdet

Fontos hozzátennünk, hogy a vállalkozók új ház átadása előtt mindig megadják a lehetőséget, hogy a házat alaposan átnézzük és aggályainknak hangot adjunk. A probléma ott kezdődik, amikor már a burkolat tökéletes állapotot, egyenességét, a kábelek megfelelő vezetését vagy a tetőszerkezetet kell vizsgálnunk, amihez picit többre van szükség, mint a jó szemünkre.

A legjellemzőbb hibák új házaknál

Nézzük melyek azok a hibák, amikkel a legtöbbet találkozunk új építésű ház esetén:

  • Hibás burkolatok: a burkolatoknál többször tapasztaljuk, hogy nem megfelelő minőségben vagy egyenesen kerül lerakásra, esetleg a megfelelő töltőanyagok nem kerültek felhasználásra. Ebből kifolyólag későbbiekben hamarabb merülhetnek fel minőségi problémák
  • Kevesebb anyag, mint kéne: A vakolat, festék, ragasztásoknál az anyagok nem megfelelő minőségű és mennyiségű használata már a kezdeteknél kellemetlenségeket okozhat. Erre mindig felhívjuk a figyelmet.
  • Gépészeti rendszerek: számtalan gépészeti rendszer kerül bekötésre új háznál, amelynek összetett működése még a legnagyobb odafigyelés mellett is okozhat fejtörést. Ezeket a hibákat garantáltan csak szakember veszi észre.

Érdemes az új házaknál is állapotfelmérésbe fektetni?

Véleményünk szerint igen. Az állapotfelmérés a ház költségének csekély mértéke, viszont rámutathat olyan hibákat, amelyeket akár azonnal a kivitelező javítani tud. Az ingatlan állapotfelméréssel megadjuk magunknak a lehetőséget, hogy ne csak egy új házba költözzünk, hanem egy tökéletes állapotúba is!

Ingatlan állapotfelmérés