Nagyon fontos a megfelelő tetőfedő anyag kiválasztása, mivel rossz választás súlyos következményekkel járhat. Ebben a cikkben részletezzük az alapvető tetőcserép fajtákat, bemutatva azok előnyeit és hátrányait. Emellett kiemelünk egy különleges típust is.

 

Mely anyagok nem minősülnek tetőcserépnek?

Háztetőinket számos anyaggal lehet lefedni, de fontos megjegyezni, hogy nem mindegyik minősül tetőcserépnek. Cikkünk kizárólag a cserépnek tekinthető elemeket mutatja be, nem tér ki az összes tetőfedési lehetőségre.

A zsindely például népszerű, könnyű, könnyen felszerelhető és rugalmas anyag. Alkalmas hajló, kiugrókkal teli tetők lefedésére, viszonylag tartós. Hátránya, hogy a teljes tetőfelületet deszkázni kell hozzá, ami növeli a költségeket.

Gyakran használt tetőfedő anyagok közé tartoznak a lemezes megoldások, például a cserepeslemez. Az ár-érték arány elég jó, nem igényel teljes deszkázást, és gyorsan fel lehet szerelni. Szép, igényes külsejű, és tartósságban sem marad el más anyagoktól.

A palát is említeni kell, természetes vagy műpala formájában. Mindkét anyag rendelkezik kiváló tulajdonságokkal, időtálló, a modern termékek pedig nem válnak veszélyessé elöregedésük során, azbeszttartalmuk ellenére.

De mi a helyzet a „valódi” tetőcserép fajtákkal?

Általában két típust különböztetünk meg: a beton tetőcsempét és a kerámia tetőcsempét. Fontos még említést tenni a napelemes csempékről is, melyek pár éve léteznek, és bár kevésbé ismertek, érdemes figyelembe venni őket a jelenlegi energiaállapotban.

1. Kerámia tetőcserép – agyag tetőcserép

 

A kerámia tetőcserép számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Anyagában természetes, a környezetre teljes mértékben ártalmatlan, ahogy az emberi egészségre sem jelent veszélyt. Meglepő módon elég jó a légáteresztő képessége, ami nehezen szellőztethető padlásterekben igen csak hasznos tulajdonság. Mivel a felesleges pára képes lesz távozni, kisebb eséllyel alakul ki penészedés.

Ellenáll az UV-sugárzásnak: a fakulásra egyáltalán nem hajlamos, így színe hosszú évtizedekig ugyanolyan élénk maradhat, mint amilyen új korában volt. Élettartama igen magas, akár a 100 évet is meghaladhatja, ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a régi vályogházakon gyakran még ma is az eredeti kerámiacserép látható. Megbontás után nem kell kidobni, hiszen az ép darabokat bármikor újra fel lehet használni, vagy eladni bontott cserépként.

Kerámia tetőcserép hátrányai

A hátrányokat szerencsére nem szükséges hosszasan sorolnunk, de az egyik egyértelműen az előállítás magas energiaigénye, az égetéshez ugyanis 1000 fok körüli hőmérsékletre van szükség, míg a betoncserepekhez maximum 90-100 fok kell. Ez a különbség a termék árában nem feltétlenül jelenik meg látványos mértékben, de a környezetre igen nagy terhet ró.

Másik hátránya lehet, hogy porózus szerkezete miatt törékenyebb, mint a betoncserép: egy komolyabb jégeső hamarabb kárt tesz benne. Ugyan ez a szerkezet okozza azt is, hogy valamennyi nedvességet képes magába szívni, különösen nem ideális lejtés esetén. A vízzáró képessége tehát tökéletesnek nem mondható – ami persze közel sem azt jelenti, hogy beázik.

2. Beton tetőcserép

 

A beton cserép is természetes anyag, hiszen az alapja a homok, a cement és a víz. Ennek köszönhetően ez a tetőfedő termék is természetbarát, a gyártás energiaigénye pedig jóval alacsonyabb, mint egy kerámiacserép esetében. Ahogy korábban is említettük, csak 100 fok körüli hőmérsékletre van hozzá szükség.

Tömör, nagy sűrűségű szerkezetének köszönhet kevésbé hajlamos a törésre – még erősebb jégesőket is kibír. Az esővizet pedig nem tudja magába szívni, aminek hála a súlya sem ingadozik. (ez a tető fa szerkezete számára kíméletes)

Az UV-sugárzásnak nagyon jól ellenáll, a beton cserepek pedig – a kerámiával ellentétben – anyagukban színezettek, ami azt jelenti, hogy az esetleges kopás sem lesz feltűnő.

Ennek a terméktípusnak sincs túl sok hátránya, szerencsére nagyon jó minőségű betoncserepek érhetők el a magyar piacon is. A cserepek súlya lehet kérdéses, főleg akkor, ha nem a legmodernebb típusokat választja valaki, ugyanis akkor szükség lehet erősebb tartószerkezetre.

3. Napelemes tetőcserép

 

Sokan nem ismerik ezt a típust, nem is tudnak róla, hogy létezik, ezért úgy gondoltuk, mindenképpen érdemes megemlíteni. Ezeknél a termékeknél a napelem magába a tetőcserépbe van integrálva, tehát nem felé kerül egy újabb rétegként. Ez azt jelenti, hogy nem kell külön cserepet és külön napelemet vásárolni, hanem egyszerre is megszerezhető a két dolog.

Előnyeként szokták emlegetni azt a tényt, hogy belesimul a tetőszerkezetbe, így nem ront egy-egy ház, lakás megjelenésén. Természetesebb hatást kelt, hiszen – főleg sötét cserép mellett – szinte láthatatlanok a panelek. A hatékonysága és a tartóssága jelenleg vitatott, sokak szerint jobban megéri hagyományos napelembe fektetni, de érdemes tudni erről a lehetőségről is.

Összefoglalva:

 

Kerámia Tetőcserép – Agyag Tetőcserép


Előnyök:
A kerámia tetőcserép és az agyag tetőcserép ugyanazt a fajtát képviseli, bár sok helyen nem emelik ki. A természetes agyagból készül, melyet formáznak, színeznek és kiégetnek, hogy elérjék a kívánt minőséget és árnyalatot.

  • Környezetbarát és ártalmatlan az emberi egészségre.
  • Jó légáteresztő képesség, ami hasznos lehet nehezen szellőztethető padlásterekben.
  • UV-sugárzásnak ellenáll, színe hosszú évtizedekig élénk maradhat.
  • Élettartama akár 100 év is lehet.
  • Megbontás után újra felhasználható vagy értékesíthető.

Hátrányok:

  • Magas energiaigényű előállítás.
  • Porózus szerkezete miatt törékenyebb a betoncserépnél.
  • Nedvességet képes magába szívni, különösen nem ideális lejtés esetén.
  • Ajánlott régi házak és műemlékek felújításához, valamint új építésű családi házakhoz is.

Beton Tetőcserép


Előnyök:
A beton tetőcserép természetes anyagból készül homok, cement és víz alapanyagokból. Környezetbarát, alacsonyabb energiaigényű gyártással.

  • Tömör, nagy sűrűségű szerkezet, ellenáll a törésnek.
  • Nem szívja fel az esővizet, stabil súlyt biztosít.
  • Jól ellenáll az UV-sugárzásnak.
  • Nem reped meg a fagyási-kiolvadási ciklusok során.

Hátrányok:

  • Lehet nehéz, de a modern típusok súlya hasonló a kerámia cserépekhez.
  • Nem olyan jó hangszigetelő, mint a kerámia.

    Napelemes Tetőcserép

A napelemek integrálva vannak a tetőcserépbe, nem szükséges külön cserepet és napelemet vásárolni. Természetes hatást kelt, mivel beleolvad a tetőszerkezetbe.

  • Esztétikailag természetesebb, mivel szinte láthatatlan.
  • Vitatott hatékonyság és tartósság, de egyedi megjelenés lehetősége.

Gyakran ismételt kérdések a tetőcserép fajtákkal

Mi a különbség a kerámia és az agyag tetőcserép között?

Nincs különbség, a kerámia tetőcserép és az agyag tetőcserép ugyanazt a fajtát jelenti. Az alapanyaguk természetes agyag, melyet formálnak, színeznek és kiégetnek.

Mennyire környezetbarát a kerámia tetőcserép előállítása?

Az előállítás magas energiaigényű, mivel 1000 fok körüli hőmérsékletre van szükség az égetéshez. Ezen túlmenően az anyagában természetbarát és nem ártalmas az emberi egészségre.

Miért ajánlott a kerámia tetőcserép régi házak és műemlékek felújításához?

Magas élettartama, UV-sugárzásnak való ellenállása és az eredeti kerámiacserépeken látható jelentős tartósság miatt.

Miben különbözik a beton tetőcserép a kerámiától?

A beton tetőcserép alapanyaga homok, cement és víz, kevesebb energiaigényű gyártással. Tömör, ellenáll a törésnek, és jól ellenáll az UV-sugárzásnak.

Miért ajánlják a beton tetőcserépet erősebb tartószerkezet esetén?

Bár a modern típusok súlya nem tér el lényegesen a kerámia cserépektől, erősebb tartószerkezet esetén javasolt, különösen, ha nem a legújabb típusokat választjuk.

Miért lehet jó választás a napelemes tetőcserép?

Válasz: Az integrált napelemek természetes megjelenést biztosítanak, beleolvadnak a tetőszerkezetbe. Azonban a hatékonyság és tartósság vitatott lehet.

Melyik tetőcserép a legjobb választás?

Válasz: Nincs egyszerű válasz. Az elismert márkák termékei hasonlóan teljesítenek, a választást a ház típusa, a tetőszerkezet és az egyéni ízlés határozza meg.

Hasznos linkek:

Teljeskörű