A samott téglák a kemencék és a kályhák legnagyobb barátja, mivel rendkívül jól viseli a hőt. Mivel a samott tégla nagyon nagy terhelésnek van kitéve fontos, hogy ragasztása pontos és precíz legyen. Ismerd meg cikkünkből, hogy miként tudod a samott téglát helyesen összeragasztani.

Ha teljeskörű lakásfelújításba kezdtél és kedved támadt egy kályhához, kemencéhez vagy kandallóhoz otthonodba, szinte biztos, hogy hallottál a samott tégláról.

Miért fontos a helyes ragasztás?

Érdemes először is tisztázni, hogy miért fontos a ragasztás. Ha a tömítések már régiek, akkor előfordulhat, hogy levegő szivárog be a réseken keresztül. Ez pedig azzal jár, hogy a fűtési hatékonyság jelentősen csökken. A samott tégla ragasztása tehát legfőképp azért fontos, hogy fűtési eszközünk a lehető leghatékonyabban tudjon működni.

Milyen megoldással lehet ragasztani a samott téglákat?

A samott téglákat egyszerűen ragasztóval kell összeépíteni, nem igényel szaktudást. Kézügyességet és odafigyelést már viszont annál inkább. Arra pedig már különösen érdemes oda figyelni, hogy milyen ragasztót használunk.

Mitől lesz jó a ragasztó?

Ahhoz, hogy a samott tégla ragasztása sikeres legyen egy jó ragasztó a kulcs. Ennek tulajdonságai a következőknek kell lennie:

  • Rugalmas
  • Magas tűzálló képesség

A samott tégla ragasztására használt ragasztó rendkívül ellenálló, így a generálkivitelezőknek is kedvenc anyag. Fontos, hogy bármennyire is csábító, burkoláshoz nem használjuk ezt a típusú ragasztót.

Használhatok más féle ragasztót is?

Nem javasoljuk, úgy érdemes rákeresni, hogy samott tégla ragasztó. Egyéb esetben előfordulhat, hogy nem a környezethez megfelelő típusú ragasztót használunk, ami rendkívül balesetveszélyes.