A pince szigetelésre három megoldás létezik, a szigetelés történhet belülről, kívülről vagy építményszerkezetbe is injektálhatják.

 

A legbiztosabb szigetelési mód pincék esetén

A három eljárás közül a legbiztosabb, ha kívülről végzik a pince szigetelését. Azért is ez a legajánlottabb módszer mert így a nedvesség se a belsőtérbe se a falakba nem képes bejutni. A falakat és a padlót szigetelőanyagnak tartósan vízzárónak, párazárónak, repedésáthidalónak kell lennie és mindezek mellé még bírnia kell a víznyomást is. Erre a célra a bitumenes vastaglemez a legjobban bevált módszer.

 

Pince szigetelés a gyakorlatban

Első lépésként ásnak egy árkot, melyben elférnek az emberek és az alapanyagok is, ez a lépés elengedhetetlen, ahhoz, hogy a bitumenes vastaglemezeket a tökéletes pince szigetelés érdekében el tudják helyezni. Következő lépésként leszedik az előző pince szigetelő lemezeket, majd a falat teljesen letisztítják és a hézagokat pedig feltöltik. Ezekután egy üvegszál erősítésű szigetelést visznek fel a falra, amit megvárnak amíg megköt mielőtt folytatnák a munkát. Amint megkötött 5 cm vastag bitumenes szigetelőlemezeket tesznek fel. Ha ez mind megvan akkor szakaszosan tömörítve teszik vissza a földet, amit a munka elején kiástak.

 

Egy gyors és egyszerű módja a pince szigetelésnek

Az emberek viszont sokszor inkább a belső pince szigetelést választják, mivel olcsóbb és egyszerűbb is, hiszen itt nem kell körbe ásni a házat a munkálatok során. Azonban van egy nagy hátránya is, ugyanis ennél a szigetelési módnál a víz be tud jutni a falakba. Amennyiben szeretnénk lehetséges a teljes szárazságot elérni belsőszigetelés esetén is, de ez költséges kiegészítő eljárásokkal jár. A belső pince szigetelésnél a víznyomás felül a páranyomás is nagy terhelést jelent. Ennek okán a falról lenyomhatja a pince szigetelést, ezért fontos, hogy a szigetelés jól tapadjon, valamint jó páraáteresztő képességgel rendelkezzen. Amennyibe pvc fóliát használunk pince szigetelésre abban az esetben terhelni kell megfelelő vasbeton réteggel. A falak szigetelőanyagának páraáteresztőnek kell lennie és jó vízzáró képességgel kell rendelkeznie. A gyakorlatban erre a célra az egykomponensű cementbázisú rideg, szigetelőiszapok váltak be a legjobban.

 

Védekezz a víz ellen injektálással

A pince falakban lévő nedvesség földszinti falakba való feljutása ellen injektált, vízszintes vízzárral kell védekezni. Ennek a folyamatnak a során az épület talajjal érintkező részébe vízzáró képességet növelő vegyi anyagokat juttatunk, ami a telítés és a vegyi reakciók után jelentősen megnöveli a szigetelő képességet. Ennek a folyamatnak két célja lehet az egyik a víznyomás elleni védelem vagy pedig a talajpára elleni víztaszító impregnálás. Pincék szigetelése esetében a talaj kiásása nélkül a fal belső oldaláról injektálják be a víznyomás elleni szigetelőanyagot. Ezeknek a folyamatoknak az ellátására egy erre a célra fejlesztett injektáló pumpát alkalmaznak. Ahhoz, hogy ezzel a pumpával betudjuk injektálni az anyagot a falba ahhoz előre meghatározott helyekre furatokat kell csinálni a falba.

 

Költségek, amelyekre számítanod kell a pince szigetelési munkálatok során

Az árat nagyon sok tényező befolyásolhatja, többek között a pince mérete, mélysége, kiterjedése, a szigetelési eljárás típusa és természetesen függ az adott cég ajánlatától is.  Az beinjektálós eljárás esetében a minőség, az anyag mennyiség és a típus is változtathat az áron.

Összeségében a pince szigetelés nem egy egyszerű feladat, nagyon sok tényezőt kell figyelembe venni, hiszen egy apró hiba is komoly károkat okozhat. Mindezek miatt véleményem szerint érdemes szakember segítségét kérni a munkálatok elvégzéséhez.

A pinceszigetelést érdemes generálkivitelezőre bízni a legjobb eredmény érdekében!