A háztartási kiadásokon való megtakarítás egyik jó módja az otthoni energiahatékonyság javítása. Egyes esetekben ez kezdeti befektetést jelent, máskor azonban egy kis idő és erőfeszítés évekig megtérül.

Próbálja ki az alábbi tippeket otthona energiahatékonyságának növeléséhez:

 

Kezdje az energiaaudittal: Érdeklődjön a helyi közszolgáltatónál, hogy kínál-e otthoni energiaauditot. Kérdezzen olyan technológiáról, amely nyomon követi otthona energiafelhasználását, hogy azonosítsa a javítandó területeket. Előfordulhat, hogy az otthoni energiafelújítások árengedményeire is jogosult lehet.

Vizsgálat és karbantartás: Figyeljünk oda a helyes hőszigetelésre, hogy megakadályozd a meleg vagy a hideg levegő kiáramlását. Ha nem használjuk, tartsuk zárva a kéményt, hogy megakadályozza a huzat bejutását. Ellenőrizzük a hűtőszekrény és a fagyasztó ajtajának gumitömítését is. Ha hideg levegő szivárog ki a száraz vagy megrepedt tömítésekből, a készüléknek tovább kell működnie, hogy hidegen tartsa a tartalmát.

Hőszigetelés hozzáadása: Otthonának szigetelése a lehető legjobb energiahatékonysági fejlesztés. Ez magában foglalja a padlást, a falakat, a pincét, a mászótereket és a garázst.

Izzócsere: Az energiahatékony LED-izzókra való váltás segít csökkenteni a világítási költségeket. Ügyeljen arra, hogy a régi kompakt fénycsöveket újrahasznosítsa vagy megfelelően ártalmatlanítsa.

Cserélje ki a készülékeket: Ha főbb készülékei 10 évesnél régebbiek, fontolja meg azok lecserélését. Főleg a régebbi modellek hűtők és ruhaszárítók lehetnek energiazabálók. Az új, energiahatékony készülékek élettartamuk során pénzt takarítanak meg és energiát takarítanak meg.

Intelligens megoldások: A hőmérséklet-beállítások számos módon befolyásolhatják az energiafelhasználást. A programozható vagy intelligens termosztát telepítése segít a használat nyomon követésében.

Energiahatékonysági tippek a teljes családnak

Energiatakarékossági szokások kialakítása: A család minden tagja hozzájárulhat az energiamegtakarításhoz azáltal, hogy olyan energiatakarékossági szokásokat gyakorol, mint pl.

  • Kapcsolja le a lámpákat és a klímát, amikor elhagyja a szobát
  • Kerülje el a járkálást, hogy csökkentse a hideg vagy meleg kiáramlását
  • Tartsa zárva a hűtőszekrény ajtaját
  • Tartsa tele a fagyasztót, hogy segítsen hidegen tartani
  • Lehetőség szerint használjon hideg vizet a mosáshoz, és csak teljes telítettséggel mosson
  • Kerülje a szárítógép túlterhelését
  • Levegőn szárítsa meg a ruhaneműt, amikor csak lehetséges
  • Csak akkor működtesse a mosogatógépet, amikor tele van
  • Az ételek elkészítését úgy szervezze meg, hogy a sütőnek csak egyszer kelljen felmelegednie
  • Használjon edényt, kenyérpirító sütőt vagy mikrohullámú sütőt a tűzhely vagy sütő helyett, mivel ezek kevesebb energiát fogyasztanak, és kevesebb hő halmozódik fel a konyhában
  • Ha kellemes az idő, nyissa ki az ablakokat és az ajtókat a fűtés vagy a klíma működtetése helyett
  • Kapcsolja ki az elosztókat, ha nem használja őket