Az építőiparban az elmúlt években szezonális ingadozások tapasztalhatók, de mégis, ha figyelembe vesszük a szezonális időszakokat, megállapíthatjuk, hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje. Tavasszal ideális a meglévő tetőszerkezet javítása vagy cseréje, mivel ilyenkor még nem túl meleg, és a nappalok hosszabbak, ami kellemesebb munkavégzést és gyorsabb haladást tesz lehetővé. Az előző blogbejegyzésünkben bemutattuk a piacon elérhető tetőfedő anyagokat; most pedig részletesebben megvizsgáljuk a tetőfóliák szerepét. Annak ellenére, hogy rendelkezünk megfelelő minőségű cseréppel, zsindellyel vagy palánkkal, a megfelelő tetőfólia hiánya érvénytelenné teheti az egész tetőszerkezetet, különösen, ha teljes körű vizsgálatot végzünk. Sokan sajnos nem fordítanak kellő figyelmet erre a területre, és csak később, egy beázás után ébrednek rá, hogy a megfelelő, minőségi tetőfólia kiválasztása előnyösebb lett volna.

A mai tetők kialakításában már nemcsak a tetőfedő anyagra, hanem számos apró részletre is figyelmet kell fordítani. Ezek az apró részletek együttesen alkotják a teljes tetőszerkezetet. A mai világban a tetőnek sokkal szélesebb szerepe van, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Nemcsak a beázás elleni védelem a fontos, hanem a hangszigetelés, hőszigetelés, szellőzés, védelem és esztétikai szempontok is. Amikor tetőcserét tervezünk, nemcsak a védelmet javítjuk, hanem egy teljes rendszert hozunk létre, amely hosszú távú előnyökkel jár. A jól kivitelezett szerkezet évtizedeken át megfelelő védelmet nyújt, ezáltal csökkentve a rezsi költségeket a jövőben.

A piacon elérhető tetőfóliák árai és típusai igen változatosak. Fontos megjegyezni, hogy a legdrágább verzió nem feltétlenül jelenti a legjobb megoldást számunkra. A cél az, hogy megtaláljuk a legjobb ár-érték arányú terméket. A jól megválasztott tetőfólia hosszú ideig képes ellátni funkcióját, míg egy rossz választás esetén pár év múlva teljes cserére lehet szükség.

A tetőfólia fő feladata az eső és víz elvezetése, ezzel megvédve a belső szigetelést a káros hatásoktól. Emellett segíti a tetőtér szellőzését is. Ha a nedvesség nem távozik megfelelően a tetőfólián keresztül, fennáll a penészedés kockázata, amely egészségügyi veszélyeket is hordoz. Ezért kiemelten fontos a megfelelő tetőfólia kiválasztása.

Érdekesség, hogy a tetőfólia nem régi technológia; mintegy 20 évvel ezelőtt kezdték el rendszeresen alkalmazni, főként a tetőterek egyre elterjedtebb beépítése miatt.

A párazáró és páraáteresztő fóliák kérdése fontos tényezővé válik, amikor tetőfóliát választunk.

Párazáró fólia:

A párazáró fólia fő célja, hogy teljes mértékben megakadályozza a nedvesség behatolását a tetőtérbe. Ezen fóliák általában polietilén vagy polipropilén alapanyagból készülnek, hálóerősítéssel. Két kulcsfontosságú tulajdonsága van: vastagság és az Sd érték.

  1. Vastagság: A vastagság meghatározza a fólia tartósságát és szigetelőképességét. Általában 90-140 g/m2 között mozog.
  2. Sd érték: Ez az érték mutatja meg a fólia páraáteresztő képességét. Minél alacsonyabb az érték, annál jobban páraáteresztő a fólia. Az Sd érték általában 3 m és 10 m között található.

Páraáteresztő fólia:

A páraáteresztő fóliák szintén megakadályozzák a nedvesség bejutását, de hagyják a páratartalomnak távozni. Általában polipropilénből, szövetből és fóliából készülnek. A középső fóliaréteg a páraáteresztő membrán szerepét tölti be. Különféle változatok léteznek, például hőtükrös verziók.

  1. Súly: A súlyuk általában 95 g/m2 és 175 g/m2 között mozog.
  2. Sd érték: Az Sd értékük általában 0,02 és 0,05 m között található. Az Sd érték alapján dönthetünk arról, hogy a fólia páraáteresztő vagy párazáró.

A páraáteresztő fóliák ideálisak beépített tetőterekben, ahol az élőhelyként használják a tetőteret. Ezek a fóliák erősebbek, tartósabbak, és ellenállnak a szegezésnek.

Mindkét típus felhelyezése hasonló módon történik, szegeléssel, ragasztással vagy előre gyártott ragasztócsíkokkal. Fontos, hogy a fóliát takarásban rögzítsük, és figyeljünk arra, hogy a felhelyezési eljárás a gyártói ajánlásoknak megfelelően történjen.

Összefoglaló

Hang- és hőszigetelés, szellőztetés és a meleg elleni védelem is kulcsfontosságú tényezők. Egy jól tervezett tetőszerkezet kialakításával és felújításával jelentős megtakarítás érhető el a rezsi költségek terén, még a felújítással járó költségek figyelembevételével is.

Sokan visszatartó erőként élik meg a tetőfelújítást a vele járó költségek miatt. Valóban, egy tetőszerkezet csere nem mindennapi beruházás, de hosszú távon a modernizált tetőszerkezetek jelentős megtakarítást eredményezhetnek a rezsi költségek tekintetében. A tető tervezésekor már figyelembe kell venni, hogy be lesz-e építve vagy sem, és ennek függvényében kell kiválasztani a párazáró vagy páraáteresztő tetőfóliát.

A tetőszellőztetés is kiemelkedő fontosságú tényezővé vált a modern tetők tervezésében. A megfelelő szellőzés jelentős mértékben hozzájárulhat a rezsi költségek csökkentéséhez. Mindenki saját preferenciái és igényei alapján választhatja ki a megfelelő tetőfóliát, és a kis részletek, mint a megfelelő szellőzés, jelentősen befolyásolhatják a költségeket.

Hasznos linkek:

Teljeskörű házfelújítás