A modernkori konyhák egyik alapvető készüléke a páraelszívó. Az interneten rákeresve számos különböző márkájú és tulajdonságú páraelszívót találunk. Természetesen ennek megfelelően az áruk is pár tízezertől a csillagos égig terjed. Na de mi alapján válasszunk páraelszívót?

A legtöbb teljeskörű lakásfelújítás során, amibe a konyha is beletartozik szoktunk ajánlani a páraelszívó beépítését. Segítségével ugyanis rengeteg takarítástól és csúnya folttól menthetjük meg magunkat.

Miért is jó egy páraelszívó?

A főzés közben számos zsír csapódik ki a különböző edényekből, amelyeknek molekulái akármilyen is csodás fedő van az edényen végül a bútorokra fog érkezni. Egy páraelszívó pedig ezeket a molekulákat tudja elszívni. Ezzel nem csak rengeteg takarítástól, de bizony sok kellemetlen szagtól is megkíméljük magunkat.

Milyen típusú páraelszívók léteznek?

Sok különböző típusú páraelszívóval találkozhatunk a piacon. Ezek közül a legelterjedtebbek a következők:

  • fali páraelszívók
  • aláépíthető páraelszívók
  • kihúzható páraelszívók,
  • sarok páraelszívók,
  • mennyezetbe építhető páraelszívók
  • sziget páraelszívók
  • pultba építhető páraelszívók

Mi alapján válasszuk ki, hogy nekünk melyik a legjobb? Nézzük, hogy mit kell tudni róluk:

Falra szerelhető páraelszívók

Az egyik legelterjedtebb típus, négy különböző méretben is kaphatunk belőle a piacon. Sokan választják ezt a fajtát, bár kinézetileg találkozhatunk már modernebb verzióval és kevésbé helypazarlóval.

Aláépíthető, kihúzható, sarok, pultba építhető és mennyezetbe építhető páraelszívók

Céljuk, hogy kevésbé legyenek látványosak és a konyhabútorok egyes részeibe elrejthetőek legyenek. Szerencsére működésük hatékonyságát ez nem befolyásolja, így nyugodtan választhatunk ilyen típusú eszközt is.

Sziget páraelszívók

Kifejezetten a konyaszigetek fölé kitalált páraelszívók.

Teljesítmény szerinti választás: szénszűrős vagy kürtös páraelszívó

A nagyobb teljesítmény érdekében a szénszűrős páraelszívó lehet a jobb megoldás, azonban ebben az esetben azt se felejtsük el, hogy szükség lesz kivezetésre, amelyet technikailag is meg kell oldani.