Ingatlant vásárolni igen nagy felelősség, hacsak nem életünk sokaid ingatlanját vásároljuk, szinte biztos, hogy elbizonytalanodunk, hogy melyik lépés mikor következik. Szerencsére sokan támogatnak minket a lakásvásárlásban, egészen az ügyvédtől a hiteltanácsadóig. Ilyen hasznos tanácsadó lehet például az, aki felméri ingatlanunk állapotát.

Magyarországon az ingatlanvásárlás az egyik legnagyobb befektetés, amit tehetünk. Rengeteg előkészület, papír és információ kell ahhoz, hogy jó döntést tudjunk hozni. Sokan viszont egy lépést elfelejtenek, mégpedig az állapotfelmérés jelentőségét. Miért is fontos ez? Mit tartalmaz egy családi ház vagy lakás állapotfelmérése? Röviden és érthetően összefoglaltuk!

ingatlan állapotfelmérés ebben segíthet

Profi ingatlanállapot felmérés

 

Miért fontos felmérni az ingatlant, amit vásárolunk?

Talán egyértelműnek tűnik a fontossága, de mégis érdemes felsorolni a legfőbb érveket mellette.

  • Külső szemlélő mond véleményt: Te már beleszerettél abba a lakásba, nem igaz? Ilyenkor már nagyon nehéz úgy látni a hibákat, ahogy egy külső szakértő tud. Ő nem kötődik érzelmileg az ingatlanhoz és kegyetlenül rá fog mutatni a hibákra.
  • Rengeteg kockázattól megkíméled magad: Kockázat alatt sok mindent érthetünk. Akár életveszélyes állapotban lévő területre is felhívhatják a figyelmed vagy egyszerűen csak tisztában leszel azzal, hogy mekkora plusz költségekkel kell számolnod a vásárlás után.
  • Spórolás kapásból: igen, az ingatlan állapotfelmérő cég költsége gyorsan megtérül, mert az esetek többségében sikerül olyan problémát találni az ingatlanon, amely kiváló alkudozási alapot ad.

 

Mik derülhetnek ki egy ingatlan állapotfelmérés során?

 

Családi ház vagy lakás felmérése, nem számít, nagy hibákat lehet felfedezni. (Gondoljunk bele, használt autónál is kérjük szakember segítségét, ingatlan esetén sincs ez másként.)

Szigetelés: A szigetelés hiánya igen költséges problémákat okozhat. Ráadásul alattomos probléma, mert nem azonnal jelentkezik, szellőztetéssel pedig el lehet rejteni.

Tetőszerkezet: Gombás tetőszerkezet? Bizony. Hosszú évek után derülhet csak ki, viszont a kiirtása akkor már csak tetőcserével oldható meg.

Elektromos hálózat: Az elektromos hálózat cseréje szintén drága mulatság, ráadásul ez bizton egy olyan terület, amelyhez magánszemélyként, szakképzettség nélkül nem nyúlunk.

Ezen a három problémán kívül még számtalan hibára felhívhatja a figyelmét egy szakember, amelyek mindig csak a helyszínen, a sok év tapasztalattal rendelkező szemnek tűnik fel. Éljen a lehetőséggel és spóroljon milliókat a felméréssel!

Ingatlan állapotfelmérés