Bejárati ajtónk az egyik legfontosabb dolog otthonunk életébe: kinézete meghatározza az első benyomást otthonunk iránt, de ami talán még ennél is fontosabb az a biztonsági ereje: egy erős és jól kialakított biztonsági ajtó meghátrálásra kényszerítheti a betörőket. Ismerd meg cikkünkből a biztonsági ajtó típusokat és azt, hogy melyiket lehet érdemes választani.

Nem szeretjük az ördögöt falra festeni, de megtalálni a legjobb biztonsági ajtót saját érdekünk. Egy jó minőségű, masszív biztonsági ajtó esetén a betörők választhatnak más otthont célpontjuknak, ugyanis a jól kialakított ajtókat sokkal több idő betörni.

Milyen típusú biztonsági ajtók léteznek?

Alapvetően négy fő típussal találkozhatunk: műanyag biztonsági ajtó, acél biztonsági ajtó, fa biztonsági ajtó és aluminimum biztonsági ajtó. Természetesen mindegyiknek megvan a maga előnye és a hátránya, cikkünkben igyekszünk rámutatni, hogy például egy teljeskörű lakásfelújítás során milyen szempontokat vegyünk figyelembe a kiválasztáskor.

Műanyag bejárati ajtók – az olcsó, de nem túl biztonságos megoldás

A műanyag bejárati ajtókat biztonságos ajtónak nevezni erősen túlzás, ettől függetlenül egy rendkívül népszerű típus. Nem véletlen, hiszen biztonsági szintje bár alacsony, kinézete és felülete rendkívül szerencsés, kevés ápolást igényel, szigetelése pedig kiváló. Azonban a betörők kedvence is, így ha ez lenne a fő védelmi vonalunk, akkor ne műanyag bejárati ajtóban gondolkodjunk, mert pár másodpercnél nem tart tovább egy bejáratot kéznek a feltörése.

Fa bejárati ajtók – Szép, szép, de e sem hatékony

A fa bejárati ajtók szintén nagy népszerűségnek örvendenek: rendkívül sok lehetőség rejlik bennük, hiszen megmunkálhatósága kiváló, így esztétikai szempontból kiváló választás. A műanyag bejárati ajtóhoz képest viszont több törődést igényel, ha szeretnénk, hogy kezdeti fényét ne veszítse el.

Biztonsági szempontból azonban a fa bejárati ajtókkal sem járunk túl jól – néhány alapvető eszköz segítségével a kilincsek könnyen kiszedhetőek, utána pedig már csak pár apró fúrás és be is lehet jutni az épületbe. Különböző megerősítések miatt a fa bejárati ajtók egy fokkal jobb választás, mint műanyag társaik, de szintén ne fűzzünk túl sokat védelmi funkciójukhoz.

Alumínium bejárati ajtók – A tartós megoldás

Az alumínium bejárati ajtók biztonsági szempontból szintén nem a legjobb választás, azonban anyagának köszönhetően nem igényel nagy karbantartást. Ha tehát a bejárati ajtó élettartalma csak a fő szempontunk, akkor ez lehet számunkra a jó megoldás.

Acél bejárati ajtók – Biztonsági funkciók magas szinten

Acél – Az egyik legmasszívabb elem a Földön, így ne kételkedjünk, hogy az egyik legjobb választás bejárati ajtónak is. Persze akkor, ha a fő célunk az, hogy magas fokú biztonságot kapjunk.

Az acél biztonsági ajtók például megmenthetnek minket egy, a lépcsőházban történő tűztől, így panel lakásba is az egyik legjobb biztonsági ajtó típus választás lehet.

Milyen bejárati ajtót válasszak?

Összességében tehát a legjobb bejárati ajtó attól függ, hogy mi a célunk.

  • Ha legmagasabb fokú védelem, akkor az acél bejárati ajtó lehet ideális számunkra.
  • Ha tartós megoldás érdekel minket az alumínium lehet jó választás.
  • Ha egy jól formálható, minél dekoratívabb bejárati ajtót szeretnénk, akkor a fa bejárait ajtó mellett tegyük le voksunk.
  • Ha pedig egy olcsó, jól szigetelő, mégis kevés törődést igénylő bejárati ajtót szeretnénk a műanyag lehet jó megoldás.