Ingatlanvásárlás a következő lépés? Egy íratlan szabály hozzátartozik a folyamathoz: mégpedig az alkudozás. Na de hogyan érdemes ezt megtenni? Mivel a legtöbbünk nem vásárol túl sok ingatlant élete során így nincs nagy tapasztalata. Ha te is ezek közé tartozol, feltétlen tarts velünk, mert kaphatsz néhány szuper tippet!

Alkudozni ingatlanvásárláskor? Magyarországon feltétlen. Az alkudozás nem minden országban elfogadott és bevált szokás, itthon viszont bekalkulálják az árba, így tulajdonképpen mindenki számít rá, hogy valamennyit vásárlóként szeretnél majd lefaragni a vételárból. Na de mennyit illik? Mennyit lehet? Bukhatod e miatt a vásárlást? Nézzük a legfontosabb tudnivalókat.

Nincs szégyellni való az alkudozásban

Ahogy fentebb is írtuk Magyarországon az eladók nagy többsége bekalkulálja, hogy alkudozni szeretnél. Ez egy teljesen bevált folyamat, amely a szereplők egyikét sem lepi meg. Sokszor találkozhatunk is a hirdetésekben, hogy a megadott ár irányár, tehát az eladók kifejezetten nyitottak arra, hogy olcsóbban adják ingatlanjukat.

Sokszor vevőként érezzük kellemetlennek, hogy egy adott ingatlan árából szeretnénk lefaragni. Itt hívnánk fel a figyelmed, hogy ne tedd! Saját pénztárcádból veszed ki az összeget, ha nem próbálsz meg alkudozni.

hogyan kell alkudozni
Flat lay of real estate concept

Kivel alkudozok közvetlenül?

Talán viccesnek hangzik a kérdés, hogy az alkudozás menete sokaknak nem egyértelmű. Ha ingatlan közvetítő nem vesz részt az eladásban természetesen minden közvetlen az eladóval történik, de ingatlanközvetítő együttműködése esetén például az alkudozás az vele történik, nem pedig közvetlenül az eladóval. Tehát a hírt nem is neked kell közvetlen közölnöd, amely egy nagy könnyebbség lehet az erre érzékenyebb emberek számára.

Mire hivatkozva alkudozhatok?

Az alkudozás tárgya rengeteg minden lehet. Az ingatlan állapota, elosztása, környezete. A legjobb viszont, ha rejtett hibákat fedezünk fel például egy ingatlan állapotfelmérés során. Ez azért hasznos, mert az ingatlan elosztására mondhatja a tulajdonos, hogy ez adott és miért jött el megnézni, ha nem tetszik? Viszont, ha kiderül, hogy az elektromos vezetékek állapota kifogásolható és ki kell cserélni, arra az eladó is csak bólogatni tud, hogy ez valóban teendő és költséggel jár. Az ingatlan állapotfelmérés során mindig olyan szakértő csapattal dolgozzunk, akik jártasak a területen és kitudják szúrni a hibákat!

Ingatlan állapotfelmérésre van szükségem

Mennyi az annyi?

Már csak egy fontos kérdés van, hogy mennyi az annyi. Erre konkrét számokat nehéz mondani, hiszen számos tényező befolyásolja. Egy biztos: azzal ne kalkuláljunk, hogy akár 3-4-5 milliókat fogunk tudni alkudni. Átlagosan max. 1-2%-ot van reálisan alkudni a vételárból. Legyünk reálisak és ne csak az legyen a célunk, hogy valamennyit megspóroljunk. Miután már tudjuk a hibákat üljünk le és számoljuk ki, hogy várhatóan ezek milyen költséggel járnak. Utána már egy reális képet kapunk arról, hogy mennyit alkudjunk az ingatlanból.

Nem mindenki enged

Fontos és ne lepődj meg rajta, hogy nem mindenki hajlandó elfogadni az alku összeget. Természetesen szokott olyan játék lenni, hogy te mondasz egy összeget, ő mond egy picivel többet és végül közös nevezőre juttok. Mindenki nyert. Viszont, ha irreális mindkét oldalon az elvárt összeg, akkor inkább lépj tovább. Valószínűleg neked sem éri meg annyiért megvenni ebben az esetben az ingatlan.

Az ingatlanvásárlás után teljes körű házfelújtás? Intézd generálkvitielezővel!