Gipszkarton szerelésre adtad a fejed? Semmi pánik, van esélyed. A gipszkartonozást sokszor érdemes szakemberre bízni, de ha egyedül vágnál neki sem gond. Cikkünkből jobban megismerheted a gipszkartont, annak szerelési módjait és eszközeit.

A gipszkarton egy rendkívül népszerű eszköz például a teljeskörű lakásfelújítások során. Érdemes azonban megfelelő tudással és eszközökkel neki vágni, hogy elkerüld a kellemetlenségeket és az extra költségeket.

Mire lesz szükséged a gipszkarton saját kezű felrakásához?

  • Gipszkartonra
  • Gipszkarton csavarozó
  • Sniccer, gipszkarton fűrész
  • Gipszkarton élvédő és profil
  • Gipszkarton csavar és tipli
  • Gipszkarton ragasztó

Ezeken kívül pedig olyan általános felszerelések fognak lennie, mint a vízmérő, mérőszalag, gumikalapács vagy körkivágó.

Anyagmennyiség meghatározása

Fontos lépés, hogy tudjuk mennyi gipszkartonra lesz szükségünk ahhoz, hogy elkészüljön területünk. Ehhez érdemes kalkulátorokat használni.

A gipszkarton felszerelése házilag: lépésről-lépésre

Nézzük tehát, hogy hogyan kell a gipszkartont felszerelni házilag.

#1: Váz megtervezése

A gipszkartonokat nem közvetlen a falra szereljük, hanem egy speciális vázra. Ez biztosítja a megfelelő stabilitást. Ezt úgynevezett gipszkartonprofiloknak nevezzük.

Ennek a váznak a megtervezésére nagy hangsúlyt fektessünk, ugyanis ez adja mindennek az alapját.

A gipszkartonon lévő lyukak segítségével rögzíthetjük majd a vázszerkezethez ténylegesen a gipszkartont. A rögzítési pontok között 60-80 cm az általánosan elfogadott.

#2: Méretezés

A következő fontos lépés, ahol nagy precizitásra lesz szükségünk az a vágás. Ne feledjük, hogy a gipszkarton egy igen törékeny anyag, így gyorsan hibázhatunk. A vágáshoz használhatunk sniccert vagy pedig kifejezetten erre kitalált gipszkarton vágót.

#3: Rögzítés

A sok-sok előkészület után végre jöhet a gipszkartonok rögzítése. Ehhez feltétlen szükségünk lesz gipszkartoncsavarokra, más féle csavart semmiképp ne használjunk.

Fontos, hogy a csavarozást mindig a lap oldalának közepénél kezdjük és a szélei felé haladva folytassuk. A csavarok egymástól kb. 20-25 centiméterre legyenek, a lap szélétől pedig 1-1,5 centiméterre.

#4: Befejező lépések

A felrakást követően már csak a befejező lépéseket vannak hátra, amik szintén nagyon fontosak.

– az élvédők felrakása,

– a lapok közötti hézagok és a csavarfejek eltüntetése,

– csiszolás

A gipszkartonozás tehát sokak számára lehet egy igen jó megoldás, hiszen kevés hulladékkal jár és közben céljaink könnyen elérhetőek vele. Amennyiben nem szeretnénk otthon egyedül nekileselkedni, akkor érdemes például egy generálkivitelező segítségét kérni.