A gipsz egy különleges ásvány, ami a víztartalmú szulfátásványok csoportjába tartozik. A tengervízből kivált sóanyag kőzetalkotója, az első olyan alkotó, ami a töményülő tengervízből kiválik. Ezenkívül gipsz képződik olyan helyeken is, ahol 25 fok alatt a hőmérséklet és kalcium jelenlétében szulfidásványok oxidálódnak, például a sivatagban. A barkácsáruházak polcain található fehér por, ebből az ásványi anyagból készül, és számos egyéb kémiai eljárás melléktermékeként is keletkezhet.

A gipsz finom változatát gyakran felhasználják dísztárgyak és szobrok készítéséhez, míg az építőiparban alkalmazott típusából gipsz stukkók, gipszkarton (szerelt válaszfalak, tűzvédelmi burkolatok, álmennyezeti elemek, szárazpadlók) készül.

Glettelőgipsz – glettelés ABC

A glett a vakolat legfinomabb változata, amit a gipsz és a víz meghatározott arányú keveréke alkot. A glettelés során fontos a megfelelő glettanyag kiválasztása, amely az adott falsérülést vagy problémát orvosolja.

A piacon számos glettelőgipsz található, és mielőtt választást hoznánk, alaposan tájékozódjunk arról, hogy a kiválasztott termék pontosan mire való. Például egy beltéri meszes glett nem használható vizes helyiségekben, tégla, vályog, vert fal, beton és vakolt felületek festése vagy tapétázása előtti kisimítására.

A finomglett ideális festéshez és tapétázáshoz, legfeljebb 2 mm vastagságban alkalmazható, és sima, egyenletes felületet eredményez. A kész glett, amint a neve is mutatja, készen áll az alkalmazásra. Ezenkívül kapható allergiásoknak készült hipoallergén glett, valamint üvegszál-erősített glett is, amely repedésáthidaló képességgel rendelkezik.

Gyakran alkalmazott gipsz a stukatúr gipsz, amit az építőipar általános feladatokhoz használ, például vakolathibák, hézagok korrigálása, elektromos vezetékek, szerelődobozok, csövek, lefolyók gyors rögzítése során. Ez a típus gyorsan köt, és nagy tartószilárdságot biztosít.

A gipszelés technikája – hogyan használjuk a gipszet?

Miután megvásároltuk a megfelelő gipszet, jöhet a keverés. Fontos, hogy a gipszet adjuk hozzá a vízhez, és ne fordítva. A csomómentes glett állagot érdemes elérni, hogy könnyen be lehessen tölteni a lyukakat. A gyors száradás után kis adagokban dolgozzunk, és a sérült felületeket enyhén benedvesítsük meg, hogy a tömőanyag jobban tapadjon. Mindig kezdjük a legnagyobb repedéseknél, és igyekezzünk kiegyenlíteni a felületet. A glettvas segítségével többször simítsuk le a felületet. 24 óra száradás után csiszolópapírral finomítsuk a felületet. Ha teljes falat kell glettelnünk, haladjunk alulról felfelé, és mindig várjuk ki a száradási időt.

Hasznos linkek:

Teljeskörű lakásfelújítás

Betonfestés

Hideg- és melegburkolás