A mai világban elengedhetetlen egy ipari bontókalapács az építkezéseken, de akár még otthonra is jól jöhet, ha esetleg egy kisebb-nagyobb felújításról van szó. Természetesen több különböző választási opció van akár teljesítmény, akár méret, vagy akár energiafelhasználás szempontjából, nem kell mindenképp az ipari méretű otthonra. Sok márka van, amiből tudunk választani, például: Makita, Einhell, Zipper. Minden márkának megvan a saját előnye, amiért jobb lehet az egyik a másik helyett.

 

Ismerkedj meg az első bontókalapáccsal

A 19. század végére tehető a megjelenése, ezt azonban meg nem kimondottan bontókalapácsnak hívták, hanem légkalapácsnak, mert nagy nyomású levegő segítségével mozgatták a vésőfejet. Akkoriban még nem volt fejlett a technológia, hogy olyan elektromos verziót csináljanak belőle, mint manapság, de ők se voltak hülyék és nem egy egyszerű kalapáccsal és vésővel dolgoztak, mert tudtak így gyorsabb, precízebb és könnyebb dolgozni. Persze szobor vésésre nem ajánlott, mert hát nem lehet vele annyira részletgazdag munkát végezni, szóval arra a munkára nem ajánlom a bontógépet.

 

Nézzünk néhány esetet, ahol nem boldogulhatunk bontókalapács segítsége nélkül

Vannak olyan helyzetek amikor a régi jólbevált szerszámokkal: gumikalapáccsal, csákánnyal nem megyünk semmire mert nem elég hatékony. Például egy betontalapzat egyszerű és gyors elbontásához egy erősebb, hatékonyabb szerszámra lesz szükségünk. Erre a feladatra a bontókalapács a válasz. Főként ezeket a gépeket felújításoknál, bontásoknál és átépítéseknél szokták használni. A cikk további részében arról lesz szó, hogy mégis mi ez az eszköz, hogyan kell helyesen használni, a munkavédelmi szempontokról és a kedvelt típusokat is megemlítjük.

 

A bontókalapács működési elve –  mindenféle nehézség nélkül

Alapvetően nem bonyolult megérteni, hogy működik egy bontókalapács, ha nem megyünk bele az elektronikai és hidraulikai részébe. A bontókalapács belsőjében van egy henger, ami használatközben lefelé lökődik, mikor eléri a vésőfejet azt is meglöki, amint ez megtörtént a henger elkezd az eredeti pozíciójába visszaállni így a vésőfej is vissza tud húzódni. Ez a folyamat ismétlődik megállás nélkül és a bontókalapács teljesítményének egyik fokmérője az lesz, hogy egy másodperc alatt hányszor tudja ezt megismételni. A mai gépek akár a 25 ütésszám/mp-t is képesek elérni, ami nem számít egy kis teljesítménynek, de persze vannak nagyobb teljesítményűek, amik alkalmasabbak nagy munkákhoz.

 

Melyik bontókalapács típus számodra a leginkább megfelelő?

Három féle típusa van egy bontókalapácsnak, ebben a részben ennek a három típusnak fogom leírni egy-két előnyét, ami segíthet eldönteni, hogy milyen típust szeretnél venni.

Pneumatikus bontokalapács: Ez egy kisebb teljesítményű gépnek számít, de nagyon kedvező ára van ennek a típusnak.

Hidraulikus bontokalapács: Ennek a típusnak kisebb a zajterhelése, nagyobb a teljesítménye és jobb az erőátviteli rendszere.

Elektromos bontokalapács: Ez egy környezettudatosabb megoldás, és jóval szélesebb termékkört biztosít a bontókalapácsok körében.

 

Hasonlítanak mégis különböznek

Fúrógép, fúrókalapács, bontókalapács rokonértelmű gép, de van egy, ami nem illik a többi közé. A fúrógép másnéven ütve fúró szinte azonos feladatokat láthat el, mint a fúrókalapács. Az az egyetlen különbség a kettő között, hogy a fúrókalapáccsal gyorsabb és egyszerűbb a munka elvégzése. Technikai értelemben különböznek, de valójában hasonlítanak. Ezzel szemben a bontókalapács mondhatni egy teljesen más világ, mivel se fúrásra se csavarozásra nem alkalmas gép, de a bontásra ez a legalkalmasabb eszköz.

 

Hol és hogyan használd a bontókalapácsot?

Egy bontókalapácsot nem nehéz használni, de azért nem árt elolvasni a kézikönyvet, hogy elkerüljünk minden lehetséges balesetet és hogy úgy tudjuk használni, mint aki nem először használja. Azzal viszont érdemes számolni, hogy nagyon fárasztó lesz vele a munka és a rázkódó gép nem tesz jót az ízületeinknek, aki nem szereti a hangzavart annak lehet nem lesz kellemes egy ilyen gép mellett állni, netán, akinek porallergiája van annak érdemes egy maszkot felvennie, mert eléggé porol a bontás közben a bontókalapács.
Szinte bárhol lehet használni a födémtől kezdve egészen a padlóig, akár még a járdán is. Ha esetleg szeretne egy vezetéket bevezetni a betonfalba akkor ezzel a géppel tud a kábeleknek helyet vésni, ha van pár fölösleges csempe a falon akkor könnyűszerrel letudja szedni, ha véletlen találna pár törött járólapot akkor szinte nulla idő ráfordítással kitudja szedni, vagy ha éppen úgy gondolja, hogy összenyitna két szobát akkor a közte lévő falat rövid idő alatt képes teljesen lebontani ezen gépek egyikével. Egyaránt szokták használni bontásokon és felújításokon is.

 

Munkavédelmi szempontok, amiket mindenkinek ismernie kell

Mielőtt neki állnánk használni a bontókalapácsot annak ellenére, hogy nem egy nagyon veszélyes eszköz, nem árt a helyes védőfelszerelést felvenni. A használatkor, ami ajánlott biztonságos, zárt cipő, hosszúnadrág, védőszemüveg és amennyiben födémet akarunk bontani egy megfelelő munkavédelmi sisak is jól jöhet a teljes biztonság érdekében. Esetleg, aki nem bírja a hangos gépeket annak egy zajszűrő fejhallgató is jó barát lehet vagy ami még megoldás lehet egy halkabb gép, és akár egy maszk sem árt, ha nem akarunk tömérdek mennyiségű port beszívni. Ami még fontos az a helyes testtartás és a stabil használat nehogy elszabaduljon a bontókalapács. Ha elszabadulna akkor azonnal engedj el minden gombot vagy húzd ki a falból vagy szedd ki az akkumulátort.

 

Egy lépés, amit sose hagyj ki

Ezt már tudhatjuk, hogy ha használunk valamit akkor időközönként nem árt, ha elvégzünk vagy elvégeztettünk egy karbantartást. A karbantartásról a kiválasztott bontókalapács modell használati útmutatójában lehet bővebben olvasni, és annak alapján kell eljárni. Olykor azért célszerűbb egy szakemberhez elvinni, nehogy a végén kárt okozzunk a bontókalapács bármelyik részében. Viszont az elmondható az összes típus esetében, hogy megfelelően kenni kell őket természetesen nem minden nap vagy alkalommal ahogy használtuk. Ez az egyik legfontosabb karbantartási folyamat egy bontokalapács esetében is. Természetesen a kopó és könnyen cserélhető alkatrészeket is figyelni kell és cserélni időközönként, mint például a szénkeféket. Miért fontos a karbantartás? Több oka is van ennek, az egyik oka, hogy rosszabb lesz a teljesítmény, ha nem figyelünk oda a gépezetünkre. A másik oka pedig, hogy veszélyesebb lesz, ha nem tartjuk karban, mert akkor azzal a rizikó faktorral is számolnunk kell, hogy nagyobb valószínűséggel okoz balesetet.

 

Számodra mely tényezők a legfontosabbak egy új termék vásárlásakor?


Előnyök:

  • gyorsabb a munkafolyamat mivel egy elektromos eszköz végzi a munka nagy részét nekünk szinte annyi dolgunk van, hogy tartjuk a gépet olykor kicsit odébb sétálunk
  • egyszerűbbé teszi a bontási munkát, mivel nem kell több eszközt magunkkal vinni vagy magunkhoz venni, hanem elég csak egy bontókalapács
  • nagyobb munkához alkalmasabb, mint egy véső és egy kalapács
  • felújítási, rombolási, és átépítési munkálatokhoz nagyon alkalmas eszköz tud lenni és ezzel a géppel akár hamarabb végezhet ugyanolyan minőséggel, mintha csak egy kalapács és véső lett volna nálad
  • könnyen kezelhető, nem kell hozzá kimondotta nagy tudás a kézikönyvben minden levan írva amit tudni kell

Hátrányok:

  • egy bontókalapács elég hangos tud lenni szóval nem ajánlott este dolgozni vele hacsak nem akarjuk zavarni a szomszédokat
  • nagy porral jár a használata, de ez könnyen megoldható egy porszívó segítségével, meg ha nem akarjuk a port belélegezni akkor egy maszk is jól tud jönni
  • ízületekre nincs jó hatással a túlzott használata
  • ha nem tartjuk be a munkavédelmi szempontokat akkor fentáll a baleset lehetőség

 

Népszerű márkák

Sok márka létezik a bontókalapácsok terén is, de talán a legkedveltebbek a Makita bontókalapács, Einhell bontókalapács és a Zipper bontókalapács. Természetesen megvan az oka annak melyik miért kedvelt márka. Az Einhell bontókalapács és a Zipper bontókalapács például azért kellendőbb, mert az olcsósága mellett kiváló teljesítményt nyújt kisebb munkákhoz. A Makita bontókalapács már árban is jóval drágább, mint az előbb említett két márka de cserébe hatékonyabb, észrevehetően nagyobb teljesítmény és gyorsabban képes a munka ellátására. Az utóbbit inkább építészek használják míg az előbbi kettőt akár otthoni felhasználásra is lehet alkalmazni.

A szakszerű munkára segítségre van szükséged? Bízd generálkivitelezőre!