Mit választhatok ajtó helyett? Remek kérdés és érdemes is alaposan utána járni, hiszen otthonunk teljes kinézetet jelentősen befolyásolhatja. Cikkünkben olyan tippeket hoztunk, aminek köszönhetően elfelejtheted az unalmas és hagyományos beltéri ajtókat.

Ajtó helyetti megoldásokat találni nem egyszerű, mert sokan csak a hagyományos beltéri ajtóknak gondolkoznak. Azonban számos oka lehet annak, hogy miért szeretnénk ettől eltérni. Ilyen lehet például a helyhiány vagy az egyéni stílus kifejezése. Ha teljeskörű lakásfelújításnak kezdünk neki feltétlen érdemes saját stílusunkat otthonunk megjelenésébe is belevinni.

#1 ajtó helyetti megoldás: Harmonika ajtó

Generálkivitelezőként mi imádjuk a harmonika ajtót! Sokaknak még a mai napig a régi, nem túl dizájnos harmonika ajtók jutnak eszébe, pedig ma már igazán egyedi stílust tud adni otthonunknak, magas minőségben. A harmonika ajtó különleges nyitási funkcióját szinte biztos, hogy az összes vendég értékelni fogja, a család pedig mindig örömmel fogja kinyitni.

A harmonika ajtó azért jó ajtó helyetti megoldás, mert mindamellett, hogy megjelenése modern, tényleges funkcióját is ellátja. Hiszen rendesen zárható.

#2 ajtó helyetti megoldás: Tolóajtó

A tolóajtók lehetnek fal előtt és falban futók is, így a kinézeti elemek abszolút csak rajtunk múlik. Egy tolóajtó is igazán feltudja dobni a teret, de egy fokkal szelídebb megoldás, mint a harmonika ajtó.

#3 ajtó helyetti megoldás: Függöny

A függöny egy olyan alternatív megoldás ajtó helyett, ami összességében megoldja a problémánkat, azonban számos hátránnyal is jár. Egy függönynek nincs megfelelő zajszigetelése vagy éppen a szagokat nem tartja távol. Azonban, ha egy gyors és olcsó megoldást keresünk, akkor ez is kiváló lehet. Egyre többen keresnek hőszigetelő függönyöket, amelyeknek köszönhetően a hideg jobban távol tartható.

#4 ajtó helyetti megoldás: Spaletta

Érdekes megoldás szintén a spaletta, aminek köszönhetően elválaszthatunk két teret egymástól. A spaletták különböző színekben kaphatóak, így egyénre szabható.

Ajtó helyetti megoldások tehát bőven elérhetőek a piacon. Először is definiáljuk, hogy mi a cél. Ha csak esztétikai szempontok miatt szeretnénk az elválasztás, akkor tökéletes elég lehet egy függöny is, ha viszont ténylegesen szeretnénk két teret elválasztani, akár szigetelés, szagok vagy bármi egyéb ok miatt, akkor érdemes erősebb megoldásoknak gondolkozni.