A lakás vagy irodafelújítás egyik záró munkafolyamata maga a festés, amelyet mindig nagy izgalom és várakozás előz meg. Legyen szó akár egy egyszerű szobafestésről, beltéri festésről, egy szimpla tisztasági festésről, vagy egy komplett üzlethelyiség esetleg lakás átfestéséről.

Belső festés, beltéri festés, beltéri falfestés

Szakembereinkkel helyszíni felmérést követően a munkálatokat az alapoktól kezdve készítjük el. A lekapart régi felületet előkezeljük mélyalapozóval és a port lekötve a mélyebb felületeket vakoljuk. Ezt követően a glettelést 1-2-3 rétegben készítjük el. A glettelt felületet csiszoljuk, portalanítjuk, és újra mélyalapozzuk, hogy a festék jól tapadjon a glettelt felületen. A festék kiválasztásakor alkalmazkodni kell a környezethez, azt kell átgondolni milyen funkciót tölt be a helyiség.

Mosható festék vagy latex festék beltérben általában vizes helyiségekben mosókonyhákban szükséges. Pince és garázs esetében szellőző festék a megfelelő ,de ezt csak rendszerbe érdemes elkészíteni.

Szobák előszobák tereiben a beltéri sima műgyantaalapú festéket kéri általában a megrendelő.

Az előglettelt, élvédőzött és csiszolt felületet mélyalapozás után le kell maszkolni, takarni.

A burkolatoknál és nyílászáróknál belső sarkok mentén akrylozást szükséges elvégezni festés előtt.

Beltéri festés során hányszor kenjük át a falat?

Fehér festés esetén: ha előtte világos színű volt a fal 2 réteg festés elegendő.

Színes falak esetén: 3 réteg javasolt

Erős színek esetén: 3 réteg mindenképpen szükséges, amit rétegenként mélyalapozni kell.

Az ilyen színek esetén mindenképpen kérni kell a gyári keverést, mivel a gépi keverés foltosodik.

A kereskedőtől mintafestéket kell kérni 3-4 árnyalatot abból a színből ami színpatikus, 2 db világosabbat 2 db sötétebbet. Így lehet látni a falon száradás után mennyire lesz megfelelő a szín, könnyebben tud dönteni a végleges szín kiválasztása felől megrendelő.

Tövábbi esetek

Garázsban, pincében, lábazaton betonfelületek esetén: érdemesebb betonfestéket használni az aljzatra, illetve oldalfalra. Jobban ellenáll a kopásoknak a vízzel mosható dörzsálló festékanyag.

Mélygarázsok és Parkolóházak esetén: a betonfesték elengedhetetlen anyag a felületek kezelésére. A betonfestéket útpatkák (fekete -sárga) jelzéssel és villanyoszlopok, betonoszlopok, betonfalak, jelzőfestéseként használják.

Ha szeretne többet megtudni a betonfestésről kattintson a linkre!

Beltéri szobafestés – lépésről lépésre

1. lépés: Beltési festés előtt célszerű kiüríteni a helyiséget

A későbbi munkálatok – beleértve az utólagos takarítást is – megkönnyítése érdekében célszerű a kisebb és közepes, könnyen mozdítható tárgyakat kipakolni a festeni tervezett helyiségből. A nagyobb bútorokat betolhatjuk a szoba közepére  és mindenképp takarjuk le őket – akár több réteg – fóliával, hogy megvédjük a portól és festékpöttyöktől. Hasonlóan érdemes védeni a padlót, mert takarításkor nagyon meggyűlhet a bajunk az odaszáradt falfestékkel.

2. lépés: Előtakarítás

Festés előtt ildomos portalanítani, eltávolítani a pókhálókat és egyéb szennyeződéseket. Egy szivaccsal, rongydarabbal vagy egy puha kefével végig kell törölgetnünk a plafont és a falakat, lehetőleg fentről lefelé haladva.

3. lépés: Javítsuk ki a fal hibáit, repedéseit, egyenetlenségeit.

Az apró repedések, karcolások és lyukak javításához megfelelő segédeszközöket vehetünk a szaküzletekben.Többek között pontosan erre a célra gyártott, készen kikevert javítótapasszal is javíthatunk, vagy egy egyszerű glettanyagot is használhatunk erre a célra, melyet glettvas segítségével vihetünk fel a falra. Ha szükséges, kezeljük a felületet gombásodás elleni szerrel.

4. lépés: Távolítsunk el mindent a falról

Lényegében minden mozdítható elemet – így villanykapcsolót, csillárt, rögzített képeket – érdemes eltávolítani a festeni kívánt falakról. Amit túlzottan bonyolult leszerelni, azt festékszalaggal ragasszuk körbe.

5. lépés: Ragasszunk le minden szegélyt

A festés utáni nagytakarítás egyik kellemetlen feladatai közé tartozik a szegélyek és nyílászáró-keretek megtisztítása. Pontosan ezért ne sajnáljunk időt fordítani erre a munkafolyamatra, és inkább ragasszuk le ezeket festékszalaggal. Aprólékos, sok türelmet igénylő munka, de utólag nem fogjuk megbánni.

6. lépés: Csiszolás

Ha a faljavító tapasz vagy gitt megszáradt, csiszológép vagy csiszolópapír segítségével dolgozzuk teljesen simára a felületet. Ügyeljünk az alapos munkára, hiszen ahol egyenetlenség marad, azt a falfesték ki fogja emelni. A csiszolás után ne felejtsük el újra portalanítani a falakat.

7. lépés: Kezdjük a sarkokkal

Végre elérkeztünk a várva várt falfestéshez. Mielőtt ecsetet ragadnánk, olvassuk el a festékdobozon található utasítást, és szükség esetén hígítsuk vízzel az alapanyagunkat. Mielőtt nekilátunk a jól látható felületeknek, egy félreeső ponton végezzünk próbafestést, hogy valóban olyan színt ad-e vissza a festék a falon, amit elképzeltünk. Ezután haladjunk fokozatosan: először a sarkok és az ajtók és ablakok keretei mentén vigyük fel a színt. Itt még ecsettel célszerű dolgozni.

8. lépés: Jöhetnek a falak

Ha megvagyunk a szűk és nagy precízséget igénylő részekkel, az ecsetet festőhengerre cserélhetjük, mellyel nagyobb felületet tudunk gyorsabban befedni. Ügyeljünk arra, hogy egyenletesen osszuk el a festéket a hengeren, ebben segítségünkre lehet egy festőtálca rácsos része. Először a mennyezetet festjük, majd a falakat. Lehetőség szerint kezdjük az egyik sarokban egy 60-70 cm széles, képzeletbeli négyzetben, vagy V alakban. Utána, anélkül, hogy a hengert felemelnénk, függőleges vonalakat festünk, sűrűn egymás mellé, amivel eltakarjuk a V betűket. Ezzel biztosítjuk az egyenletes takarást. Jó ötlet egyszerre megfesteni egy egész falat, ugyanis néha a festék színéből adódóan megtörténhet, hogy foltok jelenek meg  száradás után. Ha új réteget szükséges felvinni, fontos, hogy várjuk meg az első festés teljes száradását – ebben sokat segíthet egy melegebb szárazabb helyiség és a szellőztetés. Fontos hogy ne legyen párás, nedves a levegő.

9. lépés: Végső takarítás

Ezt követően egy kevésbé közkedvelt, de annál látványosabb munkafolyamat következik: a takarítás. Alapvetően haladjunk fentről lefelé, a nagy port óvatosan távolításuk el, majd jöhetnek a takarófóliák, az itt-ott megszáradt festékcseppek, ajtó- és ablaktáblák, végül pedig egy jó alapos felmosás.

10. lépés: Mindent vissza

A falfestés utolsó része, mikor az egyes elemek és berendezési tárgyak visszakerülnek a helyükre. Új arculatot adva ezzel az adott helyiségnek. A szobafestés tehát több mint egyszerű felújítás. Új “köntösbe” öltözteti lakásunkat.

Beltéri falfestés – festés előkészített falfelületen

Ha a falfelület előkészítése már megtörtént, akkor a következő műveletekre van szükségünk. Fontos hogy a festés megkezdése előtt alaposan letakarjuk a felületeket takaró fóliával, legyen szó parkettáról vagy járólapról. Ezt a műveletet kiválthatjuk akkor, ha közvetlen festés után felmossuk a festékcseppeket. Célszerű a festés megkezdése előtt a burkolatot benedvesíteni, így nem szárad rá olyan hamar az elcseppent festék. Ha fehér falakat akarunk, akkor különösen nincs másra szükségünk, mint egy jó minőségű festékre, egy ecsetre, teddy hengerre és egy festék lehúzó rácsra. A festéket minimális hígítás után két-három rétegben hordjuk fel a már említett szerszámok segítségével. Kész is van a szobafestés. Nagyobb felületek esetén, ha ipari létesítményekről beszélünk, manapság elterjedt a gépi falfújással történő festés. Hasonlóképpen kell eljárni, a felületeket itt is elő kell készíteni, alaposan takarni kell mindent, és jöhet a gépi falfújás. Általában ezt a módszert fehér, vagy nagyon világos színválasztás esetén alkalmazzák. Száradás után leszedjük a takarófóliákat, és nincs más dolgunk mint élvezni lakásunk friss, tiszta illatát. Ha egy kis változatosságot szeretne csempészni otthonában, megteheti hogy egy vagy több falat színesre fest. Színezőpasztával a halvány, avagy pasztell színeket mi magunk is kikeverhetjük ha vásárolunk a festékhez való színező pasztát. A megengedett korlátig színezhetjük, általában ezt feltüntetik a festék leírásában. Élénkebb színek kiválasztásához használhatunk színkártyát, ezek megtalálhatóak a festékboltokban, és szinte bármilyen színt ki tudnak keverni kérésünkre. Számítsunk rá, hogy ez egy drágább megoldás, mint ha magunk kevernénk ki a kívánt színt, de élénk szín esetén ezt bízzuk szakemberre. Ha fehér festékből magunk akarunk élénk színt keverni, az a falfelületen könnyen foltossá válhat. Sötét, élénk színeknél a szobafestés előtt mindenképpen szükséges a mély alapozás, hogy ha arra felvisszük a kiválasztott festéket, valóban azt a színt kapjuk amit szeretnénk.

Tapétázás

Felület előkészítő munkálatok

Tapétázás előtt a felület kaparással kell kezdeni, a laza vakolatot eltávolítjuk a falról. Mélyalapozást követően a felületet ki kell javítani gipsszel, majd a teljes felületet át kell glettelni. Külső belső sarkokat élzáró profillal kell elkészíteni.

Falcsiszolást követően mélyalapozni szükséges tapétázás előtt.

A tapétázott felületet sávosan ki kell osztani ,mintás felületnél a tapéta szabásának elkészítése szintén nagy odafigyelést igényel.

A tapétaragasztó kiválasztása tapéta típustól függően változhat. A tapétázásnál nézni kell a nyílászárók, bútorzat, falsarkok falfelületen lévő ki-és beugró részeit ,hogyan változnak a szintek leszabás során.

A tapétázáskor sok segédeszköz szükséges a pontos és szép munka elvégzéséhez. Ezen eszközök :

  • lézeres szintező
  • tapétázókefe és simítóhenger
  • kés – olló
  • vonalzó vagy léc
  • létra

A munka során célszerű enyhe szellőztetés ,hogy a visszapenderedett tapéta széle ne száradjon ki.

A tapéta ragasztót egyenletes, vékony rétegben kell felvinni, mert ha sok ragasztó kerül a tapéta alá akkor átázhat, elszakadhat. Célszerű mindig annyit előkenni amit biztonsággal fel tudunk helyezni a falra. Vigyázni kell, hogy felhelyezés során ne keletkezzenek buborékok, hólyagok. Ezek elkerülése érdekében tapéta simítót kell használni.