Melegburkolás

Mit nevezünk melegburkolásnak?

A melegburkolás alatt a különféle padlók lerakását értjük. Ide tartozik a linóleum, padlószőnyeg, laminált padló, pvc padló vagy a hagyományos szalagparketta, vinyl padló és a csaphornyos parketta lerakása is.

Ezt a munkafolyamatot teljesen a kivitelezések legvégén szükséges elvégezni, amikor már minden szakma átadta és elvégezte a feladatát. A melegburkolást ragasztással és szegeléssel illetve illesztések összeütésével végzik el. Ugyanúgy mint a hidegburkolásnál szintén szükséges a felületek előkészítése.

Melegburkolás munkafolyamata

A melegburkolati elemeket kivitelezés során beltérben és kültérben is használhatjuk a megfelelő minősítéssel. Aljzatokra, lépcsőkre, falburkolatra lehet rögzíteni speciális ragasztókkal és különböző rögzítés technikákkal. Mindig szükséges kikérni a szakember véleményét, mert ha nem megfelelő a kivitelezés sorrendje és a segédanyag kiválasztása, a rögzítésre kerülő melegburkolati lapok elválhatnak, a felület alatt ropoghatnak, recseghetnek, üregesek maradhatnak. Ha pedig túl szoros az összeillesztés púposodhatnak a felhelyezett melegburkolatok.

A melegburkolati lapok összeeresztésének rögzítését zárt fugával vagy 1-2 mm vastag fugasávot hagyva hegesztéssel is ( Pvc , Vinyl ) végezhetjük.

Szőnyegezés során elterjedt az öntapadós négyzet és téglaméretre szabott (60 x 60 cm ,60 x 30 cm ,40 x 40 cm ,40 x 20 cm ) méretű lapok. Ezeket a melegburkolati lapokat akár sávokban többféle színben is lehet cserélgetni. Így a helyiség dísze lehet a szőnyegmintázat.

Parketta esetén elengedhetetlen a rögzítés az aljzathoz.

Az aljzat felületét jól meg kell vizsgálni, max. 2-3 % páratartalommal rendelkezhet. A felület keménységét is meg kell vizsgálni, és alapkezeléseket el kell végezni. A kezeletlen parketta lapokat érdemes burkolás előtt helyszínre vinni, hogy vegye át a helyiség páratartalmát. Így a kivitelezés során meglepetés nem érheti a szakembert. Laminált lap esetén alapvető feladat a kiegyenlítés és az alátét fólia, ami hőszigetelés hatású is egyben.

A burkolati lapok felületkezelése és ápolása szintén fontos szerepet játszik az állapot megőrzése végett. Ebben mindenképpen kérje ki a kivitelező szakember tanácsát, javaslatát.

Melegburkolás a gyakorlatban

Melegburkolás (fali kőburkolat), laminálás munka közben. Fürdőszoba, konyha és wc burkolás után.