Ahhoz, hogy a villanyszerelés sikeres legyen szükséges egy jól kidolgozott terv, ami lépésről-lépesre végig vezet az adott munkafolyamaton. A munka ellenőrzése elengedhetetlen egy szakember által.

1. Előkészületek


Mint minden építkezést vagy felújítási munkát célszerű megfelelő módon előkészíteni és ez alól a villanyszerelés sem kivétel. Más előkészületek szükségesek egy már meglévő elektromos hálózat felújításakor, mint egy teljesen új építésű ház villamos hálózatának telepítésekor.

Fontos milyen szerkezeti elemekkel fogunk dolgozni a villanyszerelés alatt. A falak, amelyben a vezetékeket, illetve a világítótesteket szeretnék felszerelni a villanyszerelés során az tégla, ytong vagy esetleg gipszkartonból készült.

Vegyük sorra, hogy milyen elektromos eszközöket szeretnék használni az otthonunkban. villanyszerelési munkálatoknál a legelején fel kell mérni milyen funkciót fog betölteni az adott ingatlan, és milyen igényeket akarunk kielégíteni.

Külső-belső felújítás, átalakítás során nem minden esetben szükséges tervet készíteni.

Általában a régi vezetékeket akkor szükséges cserélni, ha nem rézvezeték van kiépítve.

A beépítésre kerülő műszaki eszközök kapacitás igényét, elhelyezését fel kell mérni.

Álmennyezetek, gipszkartonrendszerek spotlámpái és ledrendszer kiépítésével kapcsolatban a teljes áramkört ki kell építeni.

Gyengeáram, riasztórendszer, tv, hifi, internet, telefon, házi mozi nem nagy teljesítményigényűek, de ez megint egy külön szakma a villanyszerelés mellett.

Fontos tehát felmérni a beszerelni kívánt gépek között van-e olyan, ami nagyobb teljesítmény igényű? Árammal szeretnék-e fűteni, lesz-e klíma berendezésünk, használati meleg vizet elektromosan szeretnénk-e előállítani? Ezek mind fontos paraméterek lehetnek a villanyszerelés előkészületei és maga a szerelési munka alatt.

2. Földelés


A földelés az egyik legfontosabb biztonsági intézkedés. Feladata az, hogy az általunk kézzel megérinthető fém burkolatú eszközök felületéről az esetleges áramot elvezesse a földbe.

A földelés készítésekor egy fémből készült úgynevezett földelő szondát juttatunk a talajba és majd a földelni kívánt eszközöket, tárgyakat fémesen csatlakoztatjuk ehhez a földelő szondához.

3. Megfelelő vezeték típusok


Villanyszerelés során többféle vezeték típussal is találkozhatunk. A mai korszerű villamos vezetékek egy úgynevezett belső érből és az ezt körül fogó külső szigetelésből állnak. Ezek lehetnek több rétegűek is. Minden egyes villamos vezetékre külön szabály érvényes.

A leggyakoribb vezetékek és azok alkalmazási területei villanyszereléskor:

a) Mcu merev rézvezeték


Tömör rézvezetővel ellátott egyszerű, köpeny nélküli PVC szigetelésű vezeték. Elsősorban falban elhelyezett védőcsövekben, kapcsolószekrényekben, világítótestekben illetve egyéb elzárt, védett helyeken alkalmazható. Villanyszerelés során széles hőmérsékleti tartományban is használható, -40 °C és 70°C között.

b) Preflex – elővezetékelt flexibilis cső


A preflex egy a gyártó által elővezetékelt flexibilis cső, amely meggyorsítja számunkra a villanyszerelés alatt elvégzendő vezetékezési feladatokat. Nincs szükség külön a védőcsövek beépítésére majd a vezetékek behúzásra.

c) Kiskábelek (H03VV-F, H05VV-F) | PVC köpenyű hajlékony erű tömlővezeték


Villanyszerelés során közepes mechanikai igénybevételű háztartásokban, konyhákban, illetve kis áramigényű berendezések működtetéséhez használják. Nem alkalmas fűtőberendezések illetve villanytűzhelyek működtetéséhez. A tömlővezetékek nem használhatjuk szabadban, ipari vagy mezőgazdasági üzemekben való fektetésre és ipari kéziszerszámok áramellátásához.

d) Kettős szigetelésű kiskábelek | PVC köpenyű tömör erű kiskábel


Felhasználható rögzített elhelyezéssel, száraz és nedves belső terekben egyaránt. Szabadban, földben, betonban közvetlen fektetésre nem alkalmazható. A megengedett maximális üzemi hőmérséklet 70°C.

4. Villanyszerelés nedves helységekben:


Minden olyan helység, ahol a páratartalom 75%-ot meghaladja és fennáll a veszély a páralecsapódásnak nedves helységnek minősül. Egy hétköznapi lakóházban ezek a fürdőszoba, illetve WC. Villamos berendezések elhelyezését tekintve négy zónára osztják fel a fürdőszobát, amely zónákba érintésvédelmi szempontokból különböző villamos eszközöket, berendezéseket helyezhetünk el.

Zónák:


0. Zóna: Fürdőkád vagy a zuhanyzótálca melletti terület. Ebben a zónában csak 12 V váltakozó vagy 30 V névleges feszültségű készülékek helyezhetők el, amelyek SELV (Földeletlen érintésvédelmi törpefeszültség) móddal védett készülékek.

1.-2. Zóna: Kizárólag a fürdőszoba fűtésére szolgáló olaj vagy gáztüzelésű készülékekben lévő elektromos eszközöket helyezhetünk el. Ezek rögzített és állandó csatlakozású készülékek.

3. Zóna: Ebben a zónában kapnak helyett a fürdőszobát fűtő villamos berendezések, amelyeket 2,25 m magasan szabad felszerelni és üzemeltetni.

Villanyszerelési zónák a fürdőszobában

Biztonsági szempontból fontos, hogy a fürdőszoba villamoshálózatának tervezésekor ne feledkezzünk meg az áram-védőkapcsolóról, ismertebb nevén a Fí reléről. A vizes helységekben előfordulhatnak olyan balesetek, amelyeket egy Fí relé segítségével nagyobb sérülés, áramütés nélkül elkerülhetünk. A Fí relé leegyszerűsített működési elve azon alapul, hogy figyeli a fázis és a nulla közötti áramerősséget. Amikor érzékeli, hogy a kettő nem azonos akkor a relé lekapcsol. A villanyszerelés egyszerű, magát a Fí relét a villanyóra után, a kismegszakító elé kell beszerelni amit bármely villanyszerelési és elektronikai szaküzletben meg lehet vásárolni.

5. Lámpatestek bekötése:


Az otthonunk egyik leggyakrabban használt elektromos eszközei a világítótestek. Villanyszerelés során is gyakran találkozhatunk velük. Több szempontból is fontos, hogy jó megtervezett világító rendszert alakítsunk ki az otthonunkban. Egy jól kialakított belső enteriőrt is ellehet rontani rosszul megtervezett és kivitelezett világítással. Ugyanakkor egy jó rendszer segítségével javíthatunk is az otthonunk belső adottságain. Fontos, hogy a villanyszerelés tervezési fázisában ne csak az esztétikum vezessen minket, hanem a praktikum is fontos tényező legyen.

A világítási rendszer tervezésekor célszerű tudnunk, hogy az adott szoba vagy tér milyen funkciót fog betölteni és célszerű ismernünk a leendő bútorok elhelyezkedését is. Tudnunk kell, hogy mennyezeti vagy fali lámpa kialakítás lesz, illetve azt is jó ha tudjuk, hogy hány konnektora lesz szükségünk az adott helységben.

Világítótestek, lámpák vásárlásakor gyakran találkozunk olyan kifejezésekkel, mint Watt, Kelvin, Lumen, amelyek a villanyszerelés világában nem ismeretlen fogalmak. Ezeket a jellemzőket célszerű együtt vizsgálni és a lámpák kiválasztásnál figyelembe venni.

Általános szabályként alkalmazható, hogy a nagyobb közösségi helyeken (nappali) összesen 2.000 – 4.000 lumen fényáram szükséges. Ezek származhatnak átlátszó búrás fényforrásból vagy LED szalagokból, asztali vagy álló lámpákból is.

Gipszkarton álmennyezetbe szerelt energiatakarékos led csíkok és spot lámpatestek