A glettelést a festő kézzel (gipszelő kanállal) vagy géppel (gépi glettelés) végzi.  Ezt lehet gipsszel, vagy valamilyen más speciális anyaggal végezni, melyet 1-3 mm vastagságban, több rétegben hordanak fel a falra az egyenetlenségek elfedése céljából, majd a rétegeket tükörsimára csiszolják. Később erre a rétegre kerül a festés több rétegben.

Mit tartalmaz a gépi glettelés ára és milyen előnyei vannak?

A glett szórás munkafolyamatát az építőiparban felhasználható legjobb minőségű és legnagyobb teljesítményű gépekkel (gépi glettelés) végezzük el. A glettszórás ára tartalmazza a gépi glettet, felületek csiszolását, a nyílászárók védelmére felhasznált takarásokat, bútorok pakolását és a takarítás árát is.

  • Minőségileg sokkal jobb mint a kézi glettelés
  • Gyorsabban kivitelezhető
  • Sokkal tisztább munkafolyamat

Glettelés lépésről lépésre

1. lépés

Először is a munkálatokhoz be kell szerezni a szükséges dolgokat, ilyen például a takarófólia is, ami azt a célt szolgálja, hogy megóvjuk a felületeket, értékeket a portól, piszoktól, illetve magától a glettől.

2. lépés

Mielőtt bármibe is bele kezdenél, okvetlen tedd tisztává a falak felületét. Tapéta esetén bő vízzel itasd át az egészet, majd nagyjából 20 percig hagyd, hogy ázzon. Ezt követően már elkezdheted eltávolítani egy spakli segítségével. Figyelj arra, hogy a tapéta maradéktalanul eltűnjön. Ha sikerült a művelet, tarts egy kis szünetet, ugyanis meg kell várni, hogy a fal teljesen megszáradjon, hiszen csak így lehetséges neki látni a munkálatoknak.

3. lépés

Most következik a glett vízzel történő összekeverése, fontos, hogy a vízbe tedd a glettet még véletlenül se fordítva. Olvasd el a tájékoztatóban az arányokat, ahol pontosan le van írva, hogy egy adott méretű felülethez mennyi glettre és vízre lesz szükséged. Ennél többet nem érdemes bekeverni, mert nagy valószínűséggel úgyis a kukában landolna a maradék. Miután megtörtént a folyamat, pár percet állnia kell és végül kézzel, vagy egy keverőgéppel, aminek alacsony a fordulatszáma, vajszerű-krémes állagúra kikeverni úgy, hogy egyáltalán ne maradjanak benne csomók. Kizárólag ilyen állapotában lehet a vegyülettel jó munkát végezni!

4. lépés

Kis felület javításánál helyezz a glettvasra a keverékből és a spaklival szépen oszlasd el a falon úgy, hogy egyenletes legyen. Viszont, ha a teljes felület érintett célszerűbb nagyobb mennyiségű glettet tenni a falra, aminek a szétdolgozását rögtön kezdheted is, mivel a száradási idő körülbelül 70 perc, ezért ennyi áll a rendelkezésedre. Ebből adódik, hogy ez az adag tényleg csak annyi legyen, ami belefér ebbe az időintervallumba. Akkor számíthatsz tökéletes végeredményre, ha az éleknél is figyelmes vagy, így szerencsésebb, ha fém élvédőt is alkalmazol, valamint bandázs szalagot, ami kiváló megoldás a kábeldobozok leragasztására. Ha ezt ily módon levakolod nyoma sem lesz annak, hogy ott bármi is van egyáltalán. Amikor végeztél a feladattal alaposan vedd szemügyre, hogy mindenhol szép, egyenletes-e a felület, végül hagyd teljesen megszáradni, ami minimum 24 órát jelent.

Vakolatra 2 rétegben javasolt glettelni, és a száradási időt mind a kettőnél ki kell várni!

5. lépés

A száradást a felület csiszolása követi, amihez elengedhetetlen egy csiszolóvászon vagy egy kézi csiszoló. A teljesen sima felület érdekében mindig igyekezz a csiszolóvásznat ugyanakkora nyomással használni. Számolj azzal, hogy a procedúra során rengeteg por fog keletkezni, ezért alaposan tisztává kell varázsolnod a falakat mielőtt bele vágnál a festésbe!